Tråd: Röster från kontinenten

Göteborg, "vintern" 2008

Det händer fortfarande att seriepublikationer på diverse icke-engelska språk tar sig igenom mitt brevinkast. Idag är det snart 15 år sedan jag lämnade B&B-redaktionen, men vissa av mina korrespondenter ger visst aldrig upp. Fast lite är jag ändå tacksam för att jag får reda på att det fortfarande händer saker ute i serievärlden.

Som i Polen (se B&B 5/91) och Rumänien (se B&B 3/93). Via Rumänien har jag kommit över "Staruorzzz - stare klisze" (2006), en delvis engelskpråkig liten antologi med tecknade turneringar på George Lucas' Stjärnornas krig-filmer. Infallsvinklarna och teckningsstilarna är lika varierande som bidragsgivarna (de flesta från Polen, resten från Rumänien eller Frankrike) är många.

Några konstnärliga storverk är kanske svåra att finna här. Fast Cristian Loghins effektiva lekfullhet imponerar, liksom Joanna Karpowicz' tankfullheter (hoppas jag - min polska är inte vad den borde vara) och drivna behandling av svart och vitt. Henne vill jag se mer av!

Mer info: www.komiks.gildia.pl/komiksy/staruorzzz/1

2 Senaste redigerad av PAJA (2008-07-09 21:39:26)

Sv: Röster från kontinenten

Göteborg, sommaren 2008

Alexandru Ciubotariu borde vara flitigt läst av den generation serieläsare som vuxit upp med Max Andersson och Kati Kovács samt plöjt genom sin beskärda del av Galago. Den beska humorn har han, de spretiga och känslomässigt kantiga teckningarna därtill. Dessutom lyckas han från och till säga riktigt intelligenta saker om människor, om relationer och om meningen med livet.

Åtminstone om min något rostiga rumänska får säga sitt. För det är rumän han är, och det faktum att han i princip bara producerat sig på sitt modersmål har gjort sitt för att hålla nere storleken på den potentiella läsekretsen. I vilket fall som helst har jag lyckats komma över albumet "Povestea despre eu.", vilket nog ska översättas som "Historien enligt mig". Det är en snyggt producerad liten sak, och Ciubotarius seriers infallsrikedom påminner faktiskt en smula om franske fantasihumoristen Fred - minns någon "Filemon"? På presentationsfotot av den skäggige Ciubotariu, antyds att även han är en av sitt hemlands serieveteraner.

Albumet har i alla fall ISBN-nummer 973-0-04124-5 och är utgivet av det lokala småförlaget www.hardcomics.ro . Utgivningsstöd säger man sig ha fått av Pro Helvetia (Schweiz' kulturråd). Hmm... Nåja. I väntan på att albumet dyker upp i en butik nära dig (vilket lär dröja), kan man åtminstone studera Ciubotarius bild- och formexperiment lite här och var på webben. Som här: http://www.monde-diplomatique.ro/Alexan … tariu.html .

3 Senaste redigerad av Tinet (2008-07-11 21:09:14)

Sv: Röster från kontinenten

Fascinerande! "Povestea despre eu" betyder förresten "Berättelsen om mig".

När jag hade nära kontakter med Rumänien under en period för några år sedan kunde jag inte hitta något serierelaterat alls i landet, bortsett från ett par enstaka serietidningar för barn. Kanske det berodde mer på att de flesta människor som jag träffade där var ekonomer (fråga inte).

Fast en recension av Ciubotarius album som han citerar på sin blogg bekräftar detta: "I Rumänien är sannolikheten att man hittar ett vuxenseriealbum mindre än sannolikheten att man ser en Maybach på Bukarets gator." (Fast är det egentligen så osannolikt att nouveaux riches i Bukarest skulle skaffa sig en Maybach?)

Ciubotariu är faktiskt född 1979, som det står i artikeln hos Le Monde Diplomatique. Han studerade konst med inriktning på grafik, och verkar ha gjort en hel del illustrationer, skämtteckningar och street art också.

Serier, iallafall vuxenserier, verkar vara en rätt ny grej i Rumänien. Med de 22 miljonerna invånare och de tiotusentals intellektuella och högutbildade rumänerna i exil/brain drain är hans potentiella läsekrets nog ändå lite större än t.ex. en exklusivt svensk- eller finskspråkig serietecknares. För italiensk-, portugisisk- och spanskspråkiga är språktröskeln säkert inte så hög heller.
smile

Min bok: http://eva-serien.blogspot.com/
Andra grejer av mig: http://www.kommiekomiks.com/
(Men jag är inte kommunist ...)

Sv: Röster från kontinenten

Hej! Och stort tack för svaret (som var snabbt, till skillnad från detta mitt eget svars-svar...)!

Se där, då hade jag missuppfattat allt. Men jag googlade aldrig fram till Le Monde Diplomatique (så tack för länken!).

Nu vet jag betydligt bättre. Jag har fått mina serier och info om rumänska serier från Marian Mirescu, tecknare och redaktör för serietidskriften AH, BD! Den går att ladda ner som pdf från denna adress: http://www.ahbd.syndicart.net/index.html , för den som inte har direktkontakt med honom.

Nyårshälsningar!
/Per