Tråd: Bildpolicy?

Vi börjar få en hel del bilder i Seriewikin nu, vilket är skoj och gör att det hela ser mycket mer inbjudande ut. Men jag funderar på om det börjar bli dags att införa något slags policy för bildanvändandet? Som jag ser det finns det tre möjliga skäl till det:

1. Utrymmet. Jag har ingen aning om hur mycket informationsutrymme vi har för Wikin och hur sparsamma vi bör vara -- det kanske Mikke kan svara på? Men jag gissar att vi bör bli mer sparsamma ju mer Wikin växer.
2. Layouten. En del artiklar har flera bilder insprängda bland ganska lite text. Layoutmässigt finns det inte så mycket man kan göra i wikiuppladdningen, vilket kan medföra saker som att texten "halkar ner" o dyl. Inte så snyggt. Inte heller är det särskilt vackert när det under textens slut hänger ett antal bild-"horungar".
3. Copyrightskälen. Hänvisar vi till citaträtten så bör vi kanske hantera den lite mer varsamt. Vissa små artiklar har fått två rader text och flera bilder. Vissa har en bild men ingen text alls (jag har själv gjort mig skyldig till sådana uppladdningar). Kanske inte riktigt försvarbart då citaträtten syftar till "relevant användning i journalistiska och vetenskapliga framställningar" (eller något i den stilen -- har inte lagtexten framför mig nu).

Förut har vi bett användarna att vara sparsamma med inladdning av bilder, använda samma bild i flera artiklar etc. Men det kanske är dags att även utlysa sparsamhet i användandet av dem. Att en bild finns inladdad på Wikin behöver inte betyda att den måste användas i alla artiklar som den kan illustrera.

Några enkla regler skulle kunna vara:
1. Inga bilder i artiklar som ännu saknar text.
2. Endast en bild i kortare artiklar.
3. Flera bilder enbart i artiklar som är av det längre slaget OCH om bilderna kan illustrera något relevant, t.ex. en tecknares utveckling, olika teckningsstilar på en serie, flera aspekter av en serie, etc.
4. Använd om möjligt samma bild i mer än en artikel. En "Sin City"-bild kan illustrera artiklarna om både "Sin City" och Frank Miller.
5. Vi redaktörer bör radera bilder som är inladdade men inte används.


Synpunkter?


/ola

Sv: Bildpolicy?

De regleran tycker jag är helt ok.

Jag ska uppdatera mig på hu mycket utrymme vi tar upp.

3 Senaste redigerad av Ola Hellsten (2006-03-09 13:39:25)

Sv: Bildpolicy?

Och för att illustrera:

Det här tycker jag är ett motiverat användande av flera bilder (längre artiklar, kompletterande bilder):
http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Tintin
http://seriewikin.serieframjandet.se/in … C3%A5ngben

Det här tycker jag är ett omotiverat användande (korta artiklar, bilder som liknar varandra):
http://seriewikin.serieframjandet.se/in … ritzi_Ritz
http://seriewikin.serieframjandet.se/in … ror_Joakim

Och det här är bara dumt slöseri (och det värsta är att det är jag som är skyldig till det):
http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Cerebus

(För den sistnämnda kategorin är förstås den bästa lösningen att skriva en artikeltext.)


/ola