Tråd: ”Eldflugornas grav” på Hagabions Ung Filmfest

Hej!

Ni som inte sett Studio Ghibli-filmen ”Eldflugornas grav” på bio, har chansen nu på lördag (27/10), klockan 16:00. Den visas – i Göteborg – under helgens Ung Filmfest-festival på Hagabion där man presenterar det mesta från Alfons Åberg till ”Edward Scissorhands”.

Filmen från 1988 är kanske Isao Takahatas mest kända skapelse. Historien kretsar kring de två syskonen Seita och Setsuko, när de i andra världskrigets slutskede försöker klara sig på egen hand, i trakterna av sin utbombade hemstad Kobe. Det är en vacker och känsloladdad beskrivning av livet för en krigsdrabbad civilbefolkning, en film som man garanterat inte går ifrån oberörd. I Japan biovisades den som en dubbelvisning tillsammans med ”Min granne Totoro”.

Länkar:
- http://www.hagabion.se/evenemang/evenem … mfest-2012
- http://sv.wikipedia.org/wiki/Eldflugornas_grav
- Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=zWYpbkaF … re=related

Animerade hälsningar,
/Per

2 Senaste redigerad av Slull (2012-11-11 07:27:01)

Sv: ”Eldflugornas grav” på Hagabions Ung Filmfest

Apropå krig så vill jag verkligen uppleva Barefoot Gen på duk minst en gång i mitt liv, främst pga första biten med bomben, fruktansvärt starkt skilldrat.

Sv: ”Eldflugornas grav” på Hagabions Ung Filmfest

Slull skrev:

Apropå krig så vill jag verkligen uppleva Barefoot Gen på duk minst en gång i mitt liv, främst pga första biten med bomben, fruktansvärt starkt skilldrat.

Du är inte ensam om den åsikten. :-) I FrukostAnime har vi faktiskt visat filmen _två_ gånger. Dels våren 2006, dels på vår jubileumsvisning hösten 2010, då vi även visade Barefoot Gen 2. Vi gav alla FrukostAnime-engagerade möjligheten att rösta om en repris på vår hundrade visning. Chansen att vi visar den en _tredje_ gång är väl kanske inte så jättestor, men om du engagerar dig i FrukostAnime är det i alla fall inte omöjligt att vi kan hålla intresset vid liv. Har du varit på några av våra visningar?

Eller så kanske den dyker upp i något annat sammanhang. Ung Filmfest lever förhoppningsvis vidare, men för att kunna visas där behövs nog åtminstone svensk textning.

Det kravet finns inte på Cinemateket, och där har jag varit inblandad och tipsat om bra anime i flera vändor. I höst var det fem animevisningar på Bio Capitol i Göteborg – dock ingen Barefoot Gen den här gången.

Själv visar jag anime vid vissa av mina föredrag på Högskolan Väst. Jag visar dock mest modern anime.

Annars finns det kanske någon som har hemmaprojektor. Själv har jag 40-tums TV hemma, och släcker man ned blir det ganska bra biokänsla i rummet.

Välkommen att engagera dig, på något av ovanstående sätt, så kommer säkert din dröm att gå i uppfyllelse någon dag. :-)