1 Senaste redigerad av Ola Hellsten (2010-05-27 22:35:40)

Tråd: Superhjältar i P3 Kultur

David har ju redan tagit upp det här på nyhetssidan (http://www.serieframjandet.se/1069/p3-k … ieexperter), men det tål att upprepas. Alla som är det minsta intresserade av superhjältegenren bör lyssna på P3 Kultur med Johanna Koljonen. Flera söndagar i rad nu har man avhandlat detta fenomen på ett ovanligt lyckat vis. En följetong är berättelsen om den osläppta superhjältefilmen "Kapten Sverige" (som det har talats om tidigare här på forumet). Vidare har man diskuterat superkrafternas konstruktion, superhjältarnas ideologiska bagage, Spindelmannens flickvänner och Gail Simones "Women in refrigerators"-syndrom. Ferdinand Kjellin från Shazam.se, Staffan på Staffars, Spider-Manredaktören Klara Möller-Norén, popjournalisten Fredrik Strage och SeF:s egen Göran Semb är bara några av dem som medverkar i expertpanelerna. (Och jag måste säga att alla men särskilt Göran gör mycket bra ifrån sig. I några korta kärnfulla meningar lyckas han utbilda de icke insatta delarna av det svenska folket om saker som Comics Code och superhjältarnas pulpursprung.) Staffan uttalar sig också väl om de "nyskapande" socialrealistiska superhjältarna som inte är så nyskapande efter att ämnet och perspektivet har ältats för sjuhundrafyrtioåttånde gången.

Stor heder även åt programledaren Johanna Koljonen som dels själv är tämligen insatt i ämnet (bara det att nämna "Dotty Virvelvind" i förbigående...), dels inte förfaller till det i P3 så vanliga "alla ska förstå allt"-perspektivet, utan förutsätter att lyssnarna har koll på grunderna alternativt kan leta reda på den mest rudimentära informationen själva om de är intresserade. Snabba ämnesintroduktioner och ämnesbyten där man inte behöver förklara t.ex. Punisher med mer än med att han är en skjutglad och mordisk vigilante; sedan dyker man direkt på och fördjupar sig i kärnämnet (i det här fallet ideologin).

Programmet är även i övrigt väl värt att lyssna på. Men det är enormt glädjande (och överraskande) att superhjältarna behandlas så här seriöst.

Här kan man läsa om framtida avsnitt och lyssna på de gamla: http://sverigesradio.se/sida/default.as … ramid=3472

/ola

Sv: Superhjältar i P3 Kultur

Tack, det var roligt att höra (själv oroade jag mig för att att jag pratade litet väl mycket, långsamt och tråkigt). Jag tyckte också att Koljonen gjorde ett bra jobb som programledare att leda diskussionen.

Poddsändningarna innehåller nog ett segment mer än ordinarie radiosändning, åtminstone gjorde vår diskussion den 16/5 det. Jag vet inte om det är skillnad mellan poddsändningen och den som ligger uppe på ordinarie hemsidan:

http://sverigesradio.se/sida/poddradio. … p;pid=3472

Edit: tydligen ska Li Österberg prata antika gudar i programmet framöver.

Sv: Superhjältar i P3 Kultur

Göran regerade i sitt avsnitt. Så fort det tenderade att halka ner i generaliseringar var han där för att leda diskussionen rätt. Mycket bra och pedagogiskt.