Tråd: Månadens samarbete på Seriewikin

Mars 2010: Adamson

Oscar Jacobssons klassiska serie "Adamson" fyller 90 år i år. Serien skapades 1920 för tidningen Söndags-Nisse och blev snabbt populär. "Adamson" distribuerades av syndikatet PIB världen över, bl.a. till USA där den vanligtvis kallades "Silent Sam". Seriefiguren har lånat namn och utseende till Svenska Serieakademins utmärkelse Adamsonstatyetten, som varje år föräras en svensk och en utländsk serieskapare.

Fyll på!
http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Adamson

2 Senaste redigerad av Ola Hellsten (2010-04-06 09:24:07)

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Hoppas att jag inte trampar David på tårna nu, men eftersom jag redan spritt den här informationen annorstädes kan jag ju även göra det här.

April 2010:

En gång i månaden enas Seriewikins användare kring ett samarbetsprojekt där vi gemensamt satsar på att utöka och komplettera en artikel som förtjänar större dignitet. Månadens samarbete under april månad är artikeln om svenska small press expo, den seriefestival som har anordnats av Serieteket i Kulturhuset sedan 1999. Festivalens historia är ganska bristfälligt dokumenterad, åtminstone på Seriewikin. Framför allt behövs mer information om de tidiga åren.

Har du personliga erfarenheter och kunskaper från tidigare festivaler? Har du gamla programblad eller liknande att använda som källa? Titta i så fall gärna in och bidra till artikeln! http://seriewikin.serieframjandet.se/in … Press_Expo

Glöm inte heller årets spx i Kulturhuset den 23-25 april. http://kulturhuset.stockholm.se/default.asp?id=31606

En officiell Facebook-grupp för festivalen hittar du här: http://www.facebook.com/event.php?eid=3 … amp;ref=ts

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Det är bara bra om vi hjälps åt att komma ihåg, tackar! In och skriv!

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Maj 2010:
Justice League of America och dess olika inkarnationer!

Fyll på!
http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/JLA

5 Senaste redigerad av David Haglund (2010-05-31 23:24:58)

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Juni 2010:

'''"Maus"''' är en serieroman i 2 volymer av Art Spiegelman, utgiven första gången 1972. Den handlar om Arts far Vladek Spiegelman som upplevt förintelsen i Tyskland under andra världskriget, samt om hur förintelsens skuggor påverkat även efterföljande generationer. Serien har formen av en fabeldjursserie där olika folkgrupper representeras av olika djurarter, i synnerhet judar av möss och tyskar av katter.

"Maus" har tilldelats många serieutmärkelser i flera länder, bland dessa 1988 och 1993 Seriefrämjandets pris Urhunden för bästa översatta seriealbum.

Ett kommande nummer av ''Bild & Bubbla'' blir en Maus-special, och en utställning planeras också.


http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Maus

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Augusti 2010: Lucky Luke

Fyll på:
http://seriewikin.serieframjandet.se/in … Lucky_Luke

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

September 2010:
"Kalle och Hobbe" (orig. "Calvin and Hobbes"), dagspresserie av Bill Watterson om en pojke och hans leksakstiger.


Fyll på:
http://seriewikin.serieframjandet.se/in … _%26_Hobbe

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Oktober 2010:
"Klot-Johan", klassisk svensk serie av Torvald Gahlin om ett litet troll som flyttar till stan. Började i Vårt hem 1936.


Fyll på artikeln:
http://seriewikin.serieframjandet.se/in … Klot-Johan

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

November 2010:
Optimal Press

Fyll på artikeln:
http://seriewikin.serieframjandet.se/in … imal_Press

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

December 2010: Vi körde en månad till på Optimal för att få en fullödig artikel.

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Januari 2011: "Bloom County", Berke Breatheds Pulitzer-prisbelönade satiriska humorserie som startades 1980. Även känd under namnet "Opus" i Sverige. Utspelar sig i ett fiktivt amerikanskt samhälle som bl.a. befolkas av talande djur, däribland huvudpersonen Opus som är en pingvin. 1989 lade Breathed ner serien, men startade strax därefter serien "Outland" som tar vid där "Bloom County" slutade.

Fyll på artikeln:
http://seriewikin.serieframjandet.se/in … oom_County


Vad vill du se som Månadens samarbete framöver? Var med och påverka! Lämna förslag och rösta varje månad på diskussionssidan:
http://seriewikin.serieframjandet.se/in … _samarbete

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Februari 2011: Bioaktuella Green Hornet

Fyll på:
http://seriewikin.serieframjandet.se/in … een_Hornet

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Mars 2011: Greg (egentligen Michel Regnier) var en belgisk serieskapare som levde 1931–1999. Han har främst arbetat på andras serier, däribland "Spirou", "Gaston", "Marsupilami", "Mickes Äventyr" och "Bernard Prince". Bland de egna kreationerna kan nämnas "Achille Talon", "Rock Derby", "Bruno Brazil" (under pseudonymen Louis Albert) och "Comanche", "Colby", "Cobalt" samt "Oliver och Colombinas äventyr". Skrev även manus till filmen "Tintin och Hajsjön".

Fyll på artikeln:
http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Greg

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

April 2011: Loka Kanarp, prisbelönt svensk serieskapare född 1983. Utbildad på Serieskolan i Malmö. Tecknar främst vardagsrealistiska och självbiografiska serier. Hon har bland annat publicerats i Galago och antologin "Allt för konsten". Nyligen uppmärksammades hennes kvinnoporträtt i albumet "Pärlor & Patroner".


Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … oka_Kanarp

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Maj 2011: Romantik- och kärleksserier har haft en ganska lång historia inom seriemediet, även om de riktiga succéerna i västvärlden varit fåtaliga. Genren har traditionellt starkt riktat sig till kvinnliga läsare. Den mest framgångsrika publikationen i Sverige är Starlet, men på senare år har det även dykt upp flera romantiska serier från Japan även här i Sverige.

Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … leksserier

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Juni 2011: EC Comics (även känt som Entertaining Comics), serieförlag från 1950-talet, som gav ut skräckserier, krigsserier m.m. Företagets blodiga skräckserier var en viktig orsak till att Fredric Wertham skrev sin bok "Seduction of the Innocent" under 1950-talets moralpanik. Harvey Kurtzman skapade förlagets flaggskepp MAD tillsammans med ett par av sina favorittecknare ifrån staben.


Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … /EC_Comics

17 Senaste redigerad av David Haglund (2011-07-01 08:57:42)

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Juli 2011: "Corto Maltese", italiensk tecknad albumserie skapad av Hugo Pratt. Figuren skapades redan 1967 i "Balladen om det salta havet", medan serien som bär hans namn kom 1970. Corto Maltese är en äventyrare (ibland pirat) som reser över hela jordklotet. Några enstaka album har publicerats på svenska, samt i serietidningen Casablanca. Kolik förlag inledde nyligen en nyutgivning av Corto Malteses äventyr.


Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … to_MalteseVad vill du se som Månadens samarbete framöver? Var med och påverka! Lämna förslag och rösta varje månad på diskussionssidan.

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Augusti 2011: Förlaget Red Clown grundades och drevs av affärsmannen Bo Lundquist (alias Bo Caesar) samt artdirectorn/animatören Robert "Bob" Benson i början av 1970-talet. Utgivningen varade endast mellan 1973-1975, med ett utbud som huvudsakligen bestod av genrer som äventyr, skräck och superhjältar. Runt 1993-1994 gavs tidningarna Mästaren på karate, Grupp 666, Dracula lever och Kallblodig ut i omtryckta upplagor av Oscar Ceasar AB. Ett tydligt kännetäcken för Red Clowns utgåvor är den lilla röd/svarta symbolen som pryder alla deras omslag.

Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … /Red_ClownVad vill du se som Månadens samarbete framöver? Var med och påverka! Lämna förslag och rösta varje månad på diskussionssidan.

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

September 2011: Frank Miller, född 1957, amerikansk serieskapare och filmregissör som moderniserade det amerikanska bildberättandet under 1980-talet. Slog igenom som författare och tecknare av Marvels "Daredevil". Upphovsman till "Ronin", "Batman: Mörkrets Riddare", "Martha Washington", "Sin City", "300", m.fl. Miller har även regisserat långfilmerna "Sin City" och "The Spirit".


Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … ank_Miller

20 Senaste redigerad av David Haglund (2011-10-02 13:53:40)

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Oktober 2011: Undergroundserier
I slutet av 1960-talet rönte s.k. undergroundserier stor uppmärksamhet i det USA som präglades av "the love generation". Undergroundserier var serietidningar som gavs ut i fanzinform eller på småförlag och som ofta innehöll provocerande och utmanande innehåll, med mycket sex, droger, våld och politisk satir. Robert Crumb blev en av förgrundsgestalterna, troligen den främste av dem alla, i undergroundsammanhangen. Hans tidning Zap Comix blev något av en ikon. Bland övriga framstående representanter för rörelsen kan nämnas Gilbert Shelton, Spain, Rick Griffin, S. Clay Wilson, Foolbert Sturgeon och Vaughn Bode. Trina Robbins var den kvinnliga serieskapare som gick i första ledet. Undergroundrörelsen fick motsvarigheter i flera andra länder. Rörelsen anses i regel ha dött ut någon gång runt det sena 70-tidiga 80-talet, men dess anda lade i mångt och mycket grunden till dagens "alternativa" seriemarknad i USA.

Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … oundserier

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

November 2011:
Milton Caniff (1907–88), klassisk amerikansk serietecknare mest känd för serierna "Terry och Piraterna" samt "Steve Canyon". Har också tecknat "Dickie Dare" och bland annat assisterat på "Dumb Dora".

Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … ton_Caniff


Vad vill du se som Månadens samarbete framöver? Var med och påverka! Lämna förslag och rösta varje månad på diskussionssidan.

22 Senaste redigerad av David Haglund (2012-01-01 23:16:36)

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

December 2011:
Julie Doucet, serieskapare född i Kanada 1965. Står bland annat bakom serietidningarna Dirty Plotte och Purty Plotte. Flera av hennes följetänger, såsom "The New York Diary" (från Dirty Plotte), har samlats i ett album. Har publicerats på svenska i Pox.

    Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … lie_DoucetVad vill du se som Månadens samarbete framöver? Var med och påverka! Lämna förslag och rösta varje månad på diskussionssidan.

23 Senaste redigerad av David Haglund (2012-01-01 23:16:16)

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Januari 2012:
Alex Toth (1928–2006), amerikansk serietecknare. Känd bl.a. för sin tolkning av "Zorro", har även tecknat serier som "Johnny Thunder", "Batman", "Space Ghost" och "Jonny Quest".


    Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … /Alex_TothVad vill du se som Månadens samarbete framöver? Var med och påverka! Lämna förslag och rösta varje månad på diskussionssidan.

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Februari 2012:
Fantagraphics är ett amerikanskt serieförlag som främst ger ut alternativa serier och klassiker. De ger även ut böcker om serier.


    Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … tagraphics

Sv: Månadens samarbete på Seriewikin

Månadens samarbete maj 2012: Frida Ulvegren

Frida Ulvegren föddes den 10 april 1984 på Södermalm i Stockholm. Hon gick Serieskolan i Malmö 2008–2010. Fick sin första publicering i Rocky Magasin med tresidors-serien "Är jag duktig nu?".[1] Helsidespublicering i Fria Tidningen.[2]. Publicerad i Galago nr 101 med femsidorsserien "Allt du önskar kan du få".

Fyll på artikeln: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … a_Ulvegren

Vad vill du se som Månadens samarbete framöver? Var med och påverka! Lämna förslag och rösta varje månad på diskussionssidan.