Tråd: The Portent del.1 - De dödas rike

The Portent  del.1 - De dödas rike av Peter Bergting

Författare: Peter Bergting
Formgivare: Peter Bergting & Ersatz
Redaktör: Anna Bengtsson
Förlag: Ersatz
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 200711
Antal sidor: 128

http://www.theportent.com/files/droppedImage.jpg

DE DÖDAS RIKE är en historia om krigaren Milo, som är på väg genom demonernas dal när han kommer till en nästan övergiven stad bland klipporna. Han tas för att vara en annan är han är, men åtar sig dennes uppgift. Alla som är med i sagan har sina funktioner för att föra berättelsen framåt, så som hjälten, magikern, vägvisaren, den till synes obesegbara ondisen m.m. Bergting har dock på ett fantastiskt sätt lyckats undvika stereotyperna. Något annat som höjer serien är att det inte finns någon liten följeslagare som skojar bort historien. Vidare så har han lyckats med koststycket att ge alla karaktärer ett djup. De har alla historier som man bara väntar på att det skall få komma upp till ytan. Klokt nog så är detta dock bortskalat och Bergting koncentrerar sig på huvudhandlingen. Som Michael Kaluta skriver i förordet: ”Här besvaras frågor med nya frågor, som ändå på något vis är tillfredsställande och samtidigt ytterligare väcker vår aptit: utan behov av fler kryddor kan vi njuta av bankettens komplexitet.”

PETER BERGTING är bra på att förmedla vad karaktärerna tycker och känner, med bara deras blick och bildinfluenserna från Mignola är väldigt tydliga, vilket kanske inte är så konstigt då Bergting tecknat en del Hellboy. Det är i alla fall inget som ligger Bergting till last då han ändå gör sin egen grej av det hela. Med skarpa skuggor och en dov färgsättning som känns bilderna väldigt enkla men inte i bemärkelsen ”simpla” utan snarare att det inte är överarbetat. Det här är egentligen ingen märkväldig fantasysaga. Man behöver inte gör en historia mer avancerad och tillkrånglad för att det skall bli bra, men det finns ändå något hos den som gör att den stannar kvar efter att man läst färdigt. Nu har jag inte längre så bra koll på den amerikanska seriemarknaden, men att det står vol. 1 bådar gott inför framtiden. Bergtings figurer har mer att berätta. Sedan behöver det inte vara något som hör ihop med just den här historien. Jag tror att det finns fler sagor att berätta om de här figurerna eller i den här världen.

JAG SKA FAKTISKT ta och läsa om albumet en gång till innan jag lämnar tillbaka den. Bara för att den har en sån skön atmosfär, en enkel och rak historia utan krusiduller och det gamla talesättet ”Less is more” blir tydligt här. Som jag sa tidigare så behöver man inte krångla till saker och ting för att det skall bli bra. Som avslutning vill jag bara säga jag visste att Peter Bergting är en av de få svenska serieberättarna som lyckats i USA visste jag, men inte att han var så här bra.

Vi må idealisera friheten, men när det gäller vårt invanda mönster är vi fullkomligt förslavade.