Tråd: Bouncer del1 - Kains Öga

Bouncer del1 - Kains Öga av Alexandro Jodorowsky och Francois Boucq

Förlag: Albumförlaget
Färglaggt av Ben Dimagmaliw och Nicolas Fructus
Bandtyp: limmad
Språk: Svenska
Översättare: Jonas Anderson
56 sid. färg
1:a upplagan 2008

Albumet tar avstamp i det amerikanska inbördeskrigets slutskeende. Nordstatarna har vunnit kriget, men det finns plutoner kvar ute i skogarna som vägrar att inse att det är slut. En av dessa är kapten Raltons avdelning, som plundrat, rövat och våldfört sig i den sydstatska konfederationsarméns namn. Ralton inser dock att de inte kommer att överleva länge mot blårockarna och löser upp sitt förband, för att kunna samla ihop det igen när tiden är inne. Men för att göra det behövs pengar och Ralton beger sig till sin bror Blake, som är präst. Härifrån rullar en brutal släktfejd upp som bygger på mord och gamla synder.

Det finns vissa familjer som man är glad att man aldrig känt, det här är en av dem.
Med dov färgsättning och detaljrika bilder målar Jodorowsky och Boucq upp en mörk värld med både fysiskt men framförallt psykiskt trasiga människor. Eller snarare avtrubbade människor. Nu är inte det här något stillsamt psykologiskt drama utan det är brutalt från första till sista ruta. Det enda som betyder något för människorna i det här albumet är att ta det man vill ha och det finns ingen nåd att få. En hårdkokt historia som bygger på hämnd och begär. Det här är människor som lever efter devisen att det som inte dödar gör en starkare.

Man behöver inte vara någon större älskare av Western-serier för att tycka om det här, däremot så är det bra att inte vara allt för ”kräkmagad” då albumet innehåller en hel del magstarka scener.

Än en gång får jag lyfta på hatten för Albumförlagets serieval. Nu är det bara att vänta på nästa del ” Bödlarnas medlidande” som borde komma under första halvan av 2009 om Albumförlaget fortsätter i sin nuvarande takt.

Vi må idealisera friheten, men när det gäller vårt invanda mönster är vi fullkomligt förslavade.

Sv: Bouncer del1 - Kains Öga

Jag är inget fan av västernserier i allmänhet men Bouncer var bra. Och grym. Inte mycket till samveten hos karaktärerna. Men med den uppväxten så kanske det inte är så konstigt.

Ser också fram emot nästa del. Och alla andra utgivningar som Albumförlaget förhoppningsvis ger sig på.

Shazam
Sveriges största blogg om tecknade serier

Sv: Bouncer del1 - Kains Öga

Pidde Andersson har recenserat Bouncer här; www.metrobloggen.se/piddeandersson