1 Senaste redigerad av knoen (2008-02-02 12:37:11)

Tråd: Shortcomings

Shortcomings är en seriebok där läsarens erfarenhet eller mod att kännas vid ett förhållande på glid avgör om serieboken går en förbi eller inte.

Miko Hayashi och Ben Tanaka är ett par som har varit tillsammans ett längre tag. Deras förhållande har börjat komma på glid. Miko anklagar Ben för att vara besatt av att någon gång få träffa en vit tjej. Medan Ben anklagar Miko för att dra för stora växlar på sin och deras asiatiska etnicitet. Deras inre existentiella frågor: om dem har träffat den rätta om inte livet har något mer att erbjuda tar sig en yttre politisk from i frågan om etnicitet.

Vi får mestadels följa den sarkastiska Ben Tanaka hans karaktär är högst osympatisk men det är detta som gör honom mänsklig och det är här man kan känna igen sig som människa. Som läsare så dömer man Ben hårt detta för att berättelsen om Mikos handlande först i slutet uppdagas och som läsare får du inte chans att sätta dig in i hennes beteende. Jag hade önskat att de bägge karaktärerna hade fått lika mycket spelrum för i slutändan är de väldigt lika.

Serien är amerikansk vilket märks när dem tar upp skillnader som råder mellan öst och västkusten likaså känner jag att det kan vara svårt att ta till sig de etniska problemområden som utgör stora delar av serien.

Shortcomings är tecknad i svart och vitt och tecknad på ett realistiskt sätt. Varje panel känns utstuderad. Det var först efter att jag hade tittat igenom boken en andra gång som jag insåg detta. Mitt råd när man läser serien, ta tid är du otålig gå tillbaka när du är klar och titta bara på tecknandet. Historiens kärna, ett förhållande på glid kan utläsas igenom att inte läsa en enda pratbubbla.

Hur man upplever Shortcomings är väldigt individuellt därför är det svårt att rekommendera den till någon speciell. Befinner man sig i Miko och Bens situation eller man har varit där så kommer man nog att ta den till sig. Känner man att relationer och förhållande inte är några problem så går serien en förbi. Jag skulle dock säga att även om den går en förbi nu, så betyder det bara att dess aktualiteter skjuts

Sv: Shortcomings

Jag tillhör dom som inte direkt kan relatera till handlingen, men jag uppskattade ändå serien. Ett fall framåt för Tomine, som jag tidigare tyckt varit lite för stel och "kall" i sitt berättande. (Recension finns på min blogg.)