Tråd: Recension av filmen Stardust *Varning spoilers*

Såg Stardust på Fantastisk Film Festival filmen är baserad på Neil Gaimans och Charles Vess grafiska novell med samma namn. Ordet baserad på skriver jag i fetstil för filmen har inte så mycket gemensamt med novellen mer än ramhandlingen och karaktärerna. Om ni tyckte det skilde mycket i V for vendetta mellan film och serie så är detta ingenting jämfört med Stardust.

Om ni vill bli överraskade när ni ser filmen sluta läs nu och låt den pirrande känslan gro tills filmen har biopremiär i början av oktober.

Det som gör att filmen och novellen skiljer sig åt är tempot. Novellen är långsam medan allt går fruktansvärt snabbt i filmen. Efter endast 10 min så får Tristan träffa Yvaine, i novellen så sker inte detta från nästan halvvägs in. Detta gör att dem har kortat ner väldigt mycket ibörjan ,klippt bort karaktärer och ändrat karaktärers förhållande till varandra.

I filmen har man även tagit bort all 1800-tals puritanism som genomsyrar novellen. Detta har ersatts med någon form av slappstick och high school filmhumor. Känslan av att man får en saga berättad för sig är försvunnen och ersatts av att man får se ett äventyr. I filmen har man ändrat så alla karaktärer är mer hopflätade och integrerar med varandra så det blir en form av jakt. Specialeffekterna i filmen är rätt usla och det ger den lite av en B-känsla.

Det jag tyckte bäst om i novellen var det sagolika beskrivandet, de små gåtorna, de parodiska gliringarna åt sagor och den romantiska delen som sakta växer fram, helt enkelt det lågmälda. Tyvärr så är allt detta försvunnet i filmen.

Jag gillade novellen väldigt mycket och då är det alltid svårt att se den omgjort till något annat. Därför är det viktigt att påminna sig om att när man går från ett medium till ett annat att det inte utförs en överföring utan en tolkning. Kanske skulle jag behövt ett förord om detta precis som jag fick när  jag läste serietolkningen av Neverwhere.

Om man gillar äventyrsfilm så kan man gå och se Stardust. Tycker man om novellen så är det inte säkert man tycker om filmen. När man väl har vant sig vid att filmen är annorlunda så finns där en del underhållande drag t.ex. Robert de Niros karaktär.

Sv: Recension av filmen Stardust *Varning spoilers*

Jag såg också filmen vid samma tillfälle och tyckte väl att den var okej som underhållning för stunden. Hade jag varit tolv när filmen kom hade jag säkert uppskattat den på ett annat sätt.
Romanen läste jag för väldigt många år sedan och minns inte särskilt mycket av den, (någon novell är det inte då den är ca 200 sidor).

Tuggbuss Wallin

- Use the Batfish Robin!

3 Senaste redigerad av knoen (2007-09-18 20:59:24)

Sv: Recension av filmen Stardust *Varning spoilers*

Du har helt rätt det är en bok. Min hjärna som var seg som sirap jag tänkte graphic novel när jag skrev.
Där emot har jag aldrig riktigt kommit fram till om den först kom som bok och sedan med charles vess illustration eller tvärtom.

Sv: Recension av filmen Stardust *Varning spoilers*

De första utgåvorna var illustrerade - projektet som sådant var lika mycket Gaimans som Vess.
Några år senare (-99?) gavs den även ut som en "vanlig" bok.

Ser fram emot biopremiären.

I'm not a fighter, I'm a bleeder. -- Dylan Moran

Rita snyggt eller dö

Sv: Recension av filmen Stardust *Varning spoilers*

Första utgåvorna var inte ens i bokform, utan i tidningsform. Ett serietidningsliknande format från Vertigo/DC Comics. Fast innehållet var inte serier utan den illustrerade romantexten.

/ola

Sv: Recension av filmen Stardust *Varning spoilers*

tackar för info....

Lite narcissistisk fakta jag läste boken först på svenska sedan engelska och innan filmen läste jag det illustrerade albumet från Vertigo. Illusterade albumet är trevligt men det känns inte som något måste, för mig är boken lika bra.