Tråd: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Om man ej är känd serietecknare och en tidning har visat intresse för ens seriestripp, hur mycket ska man begära för en stripp?

2 Senaste redigerad av Mojo (2006-09-07 15:18:46)

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Vad tycker du själv är skäligt?
Vad tror du att tidningen tycker är skäligt? (Beroende på om du har A eller F-skatt)
Hur ser beställningen ut? Är den anpassad enbart till tidningen eller kan du sälja strippen vidare?
En viktig tanke är hur lågt kan du gå för att verkligen få jobbet men samtidigt behålla ett rimligt marknadsvärde för serier (För vi vet alla som jobbat med att teckna att det faktiskt är svårare att höja priserna än att sänka dem.
Vilka är dina kostnader för produktionen. Ex vad kostar det att tillverka i tid, papper, pennor, maskinell utrustning som scanner, kopiator etc. Vad kostar din lokal, dina försäkrigar mm. Det finns många aspekter som faktiskt ökar ett pris. Frågan är hur mycket man kan dra ner på kostnaderna och ändå bibehålla kvalitet.
Observera att om du jobbar under anställning förlorar du alla rättigheter till ditt original och kommande publiceringar av den strippen. Detta tillhör företaget. (En bidel som kan vara bra att känna till är att om ett företag som köper in något upphovsrättsligt verk av dig Inte har använt ditt material inom 2 år har du rätt att själv återkräva upphovsrätten.)

Själv brukar jag utgå från en sidas betalning.
1 sida motsvarar allt mellan 2-5 strippar beroende på om sidan är liggande eller stående.
Specialbeställda verk som blir svåra att använda i andra sammanhang än just för den specifika kunden brukar jag i regel överlåta rättigheten på vilket kan höja publikationspriset med 3-10ggr.

Tyvärr är det svårt att ge dig ett faktiskt pris eftersom mycket hänger på stil (tid), teknik (material) och dina övriga kostnader. Men jag hoppas att informationen ovan kan ge dig ett litet hum on hur du kan tänka.

www.uddatorp.se - Ett bra stöd för dig som söker illustratör!

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

tack så mycket, om jag säger att det tar mig 3 timmar effektivt arbete per stripp när jag väl har idén till strippen, och jag ska se till att jag har möjlighet o publicera den i någon annan tidning också, vad låter rimligt då? Andra kostnader utöver tid är försumbara.

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Det är så klart helt upp till dig och din situation. Försumbara kostnader låter i mina öron negativt. Det låter med de orden som om du inte har intresse av att kunna leva på det du gör för att täcka övriga kostnader (Något som andra avser att göra genom att publicera och intressera läsare). Det är förstås inte är så ovanligt bland alla sveriges tecknare. Om det är så du menar är det i så fall bättre om du arbetar gratis och skaffar dig creds.
Själv har jag en beräknad timbudget med ett snittpris per timma vid de tillfällen då jag arbetar med tid. Men den kan jag inte nämna här då dina och mina förutsättningar är olika.
Egentligen ska du be några av redaktörerna eller de fd redaktörerna som finns med på den här listan om tips på rimlig ersättning. Ta den sedan som en riktlinje i förhållande till dina förutsättningar och gör en egen kalkyl.

www.uddatorp.se - Ett bra stöd för dig som söker illustratör!

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Fy på dig att bara fråga om priset per stripp sådär!
[spoiler]Hoppas ironin i rubriken framgår, om inte annat går det läsa om den här:)[/spoiler]
Det verkar finnas en oskriven regel om att aldrig nämna några som helst summor när det kommer till seriestrippar, skämtrutor, illustrationer osv.

Det bästa svar man kan hoppas på är något luddigt som att "det beror på", "det varierar". Eller på sin höjd några ordrika exempel på hur man i teorin, på ett ungefär, kan räkna ut vad man ska ta betalt. Eller i värsta fall en motfråga som "vad tycker du själv är rimligt att ta betalt?" (?!?)

Vet inte exakt vad som gör det så fult att prata pengar i det här sammanhanget och överhuvudtaget. Om fler skulle vara lite mer öppna med vad de får betalt per stripp osv. skulle det göra det enklare för andra, att kunna jämföra och sen själva ta rätt betalt. (vilket kanske skulle kunna stärka serietecknares möjlighet att få bättre betalt, på längre sikt?)

Om man jämför en frilansjournalists möjlighet och kräva betalt med en serieskapares eller illustratörs, inser man att det är betydligt svårare för en serieskapare och illustratör, att ens få några priser och arvoden att jämföra med.

Såhär ser däremot en frilansjournalists möjlighet ut, att ta "rätt" betalt. Frilansrekommendationen för frilansjournalister i PDF-format.
Rekommendationen finns att ladda ner för alla, inte bara för journalister som är medlemmar i SJF.

Men istället för en liknande, öppen rekommendation, får serieskapare och illustratörer vända sig till Svenska tecknares rådgivare per telefon och be att få reda på vad som vore rimligt att ta betalt för sitt arbete. (kanske är det annorlunda för medlemnmarna?)

Det gjorde jag och för en illustration i A3-affisch i mindre upplaga(A-skatt) skulle jag ha 5000:-
Jag förde sen det på tal när jag skulle förhandla om priset och landade på 2500:-

Så varför skulle det det vara så svårt att sätta upp en liknande öppen rekommendation för en serieskapare som för en frilansjournalist?

En ny tråd med rubriken: "Bästa resp. sämsta pris jag fått per stripp" vore intressant.
Men hur många skulle svara?

"Born Originals, how comes it to pass that we die Copies?"
                                                                                                   
Young

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Jag har just aldrig sysslat med strippar, men jag fick som mest 2400/sida för Gösta Grävling. Som minst är inte så svårt för det är noll kronor, vilket är den normala ersättningen för serier. Någon gång har jag blivit erbjuden en hundring och då har jag heller gjort det gratis för att markera att jag inte anser att en hundring för en dags arbete ska räknas som nån form av ersättning. Lustigt nog blir folk jättefrustrerade av det resonemanget.

Jag har varit inne på det här tidigare, men jag gjorde nån sorts praktiktjänstgöring på informationsavdelningen på kommunen och hade då tillfälle att följa resonemangen kring framställningen av material. Man var väldigt irriterade över vilka ohemula priser tecknare krävde, men hade lätt att acceptera ganska vidlyftiga prissättningar av fotografer.  Man betraktar helt enkelt fotograf som ett yrke och illustratör som en hobby.

--------------------------------
        Gamle Gråskägg
        Hemsida -> http://www.forsmarx.se
        Blogg     -> http://forsmark-stralandetider.blogspot.com

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Hej Molle!
Om detta är en dagstidning tycker jag du ska säga åtminstone 300kr/stripp. Om det är en tidskrift/magasin har de ofta möjlighet att betala mer. Cirka 700kr/stripp är inte något överpris. De är vana att betala illustratörer och fotografer. För en illustration i magasin får man utan problem 1500kr i min erfarenhet och dessa innegär ju oftast ett mindre omfattande arbete än serier.
I serietidning har de fasta priser per sida som ligger på 700-1500kr/sida och jag har fått uppfattningen att detta kan växla mellan tecknare i samma tidning. Möjligtvis beroende på hur kända de är.

Om en reklambyrå visar intresse är det bara att bomba på uppåt med tusenlapparna. Min sista reklamseriestripp gick på 3100kr. Då var det en specialiserad stripp i annonssyfte.

Allt beror på hur du förhandlar! Du kan alltid gå ner i pris, sällan upp. Börja högt. Lycka till!

Mvh
Malin

8 Senaste redigerad av Tinet (2006-10-11 18:31:04)

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

I en arvodesorientering för tecknare och illustratörer som jag fick i min hand någon gång ur okänd källa (scannad ur en bok/broschyr, men publicerad av vem vet jag inte - någon fackförening kanske??) står följande om serier:

Helsida
över 200.000 ex - 4400 kr exkl. sociala utgifter / 5700 kr inkl. sociala utgifter
25.000-200.000 ex - 3500 / 4700
under 25.000 ex - 2800 / 3600

Seriestripp
över 200.000 ex - 2000 / 2600
25.000-200.000 ex - 1300 / 2100
under 25.000 ex - 1100 / 1400

Men i praktiken ser det tydligen ofta lite annorlunda ut ...

P.S. Enligt den här orienteringen skulle en A3-affisch för en upplaga under 2000 ex gå på 2200 / 2900 kr, och det kan då jämföras med Ulrikas fall.

Min bok: http://eva-serien.blogspot.com/
Andra grejer av mig: http://www.kommiekomiks.com/
(Men jag är inte kommunist ...)

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

JAg brukar tänka: aldrig under 500 spänn. Och särskilt om man själv skrivit strippen!!! Att skriva strippar måste vara bland det svåraste som finns i manus väg (jag lyfter på hatten åt er här som jobbat/jobbar med det)

Okänd eller ej, att sälja ut sig lönar sig aldrig om man vill fortsätta i branchen och kunna leva på det i framtiden. Och de gånger jag sagt ifrån och förklarat att jag är en seriös tecknare som inte kan göra jobb för små summor så har (hör och häpna) jag bara fått mer respekt OCH jag har ALLTID fått den högre summan jag begärt!

Dessutom om man gör ett jobb man känner att man fått för lite för och på så sätt känner sig blåst så mår man jäkla skit efteråt. Bättre då att säga nej och i alla fall ha sin stolthet kvar. Tro mig, är du duktig kommer fler BÄTTRE chanser.

----------------------------
www.carromic.com

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

500:- är alldeles för lite (om man inte är syndikerad vill säga). Skulle snarare vilja säga inte under 1000:-
Det beror sig också lit på vad det är för tidning man säljer till. serietidningar som Ernie, Pondus mfl. betalar ju oftast per sida (runt 1000:-) och då blir det ju inte så jättemycket per stripp.

Tuggbuss Wallin

- Use the Batfish Robin!

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Jag lider av samma problem när jag håller ritkurser i Manga för barnen. Och jag håller med Carro till fullo - får man för lite betalt mår man skit efteråt. Så gör inte det. Bäst är det om man först får bra betalt, så man vet hur mycket man kan ta. Men ett annat bra råd är att ta efter hur professionell tidningen är. Egmont t.ex. ska man ta mycket betalt ifrån.

Jag önskar också att det fanns nån branschstandard (som inte branchsen själva gjort). Men jag antar att Svenska tecknare har någon slags rekommendation.

Stolt medlem i Flippiga Kids.

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Men det är praktiskt omöjligt att sätta en gängse standard. Allt hänger på vilka omkostnader man har i inköp av material, hyra lokal, resor, research mm samt hur lång tid det tar för resp tecknare att skapa sitt verk. Vilket är helt individuellt. Alla är inte lika snabba som Aragones.

Olika val av tekniker samt olika val av stilar tar olika lång tid att göra och kostar olika mycket i material. Vill kunden ha det levererat digitalt krävs mer teknisk kunskap, utrustning mm.

Det tredje som är en stor bakgrund är också hur lång tid varje tecknare har lagt för att bli så pass yrkesskicklig och kunnande. Den tiden ska också värderas in för att ge återkastning. En med högskolestudier har en hel del (troliga) studielån att ta igen. Alltså en privat egen kostnad för att tjäna ett visst värde i ekonomi.

Driver man egen verksamhet är prisbilden annorlunda än de som anlitas på sin A-skatt. Som egenföretagare har man ständiga kostnader beräknade på trolig inkomst och betalar därför För-skatt (F-skatt). Där tillkommer också att räkna ut momsen på sin fakturerade kostnad som också ska betalas tillbaka eller jämkas mot betalad moms. För en egenföretagare tillkomemr tid  och kostnader bl a i bokföring, revisor, möjlig reklam, försäkringar mm. Därtill oxå en stor osäkerhet om man ska få det att gå runt varje månad. (Så tillvida att man inte ständigt har löpande beställningar och att ekonomin inte är ett problem.)

Vad som är mer intressant att veta är vad resp kund ser att deras sid-inköp får kosta. Men går man den vägen får man alltid lägsta pris. Precis som att fråga när ska jobbet vara klart...? Svar: [spoiler]Igår![/spoiler]

www.uddatorp.se - Ett bra stöd för dig som söker illustratör!

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Ps: Ja Svenska tecknare har en rekommendation. En officiell och en inofficiell. Inte undra på att det är svårt att få grepp om branschen.

När jag ringde dem var det officiella priset 1200 kr tim. Det inofficiella priset 600 kr tim men jag har även hört tecknare där som ligger runt 350 kr tim. Men förstås allt är individuellt i slutändan. Den bästa rekommendation jag kan ge er är att räkna själva vad ni tror att ni kan leva på utifrån alla era omkostnader och tid. Räkna bort momsen och skatten. Börja på minimum och räkna tills vad som borde vara skäligt. För det finns inget som helst värde i att driva en verksamhet som går med förlust. Förutom att det är kul att bli publicerad. I alla fall de första gångerna.

www.uddatorp.se - Ett bra stöd för dig som söker illustratör!

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Jag klistrar in texten nedan från en annan strippserieersättningsdiskussion, apropå syndikeringar. Det är förvånansvärt lite pengar man får för serier som syndikerad vilket är viktigt för tecknarna att känna till.


"När min strippserie var syndikerad 2004-2005 låg ersättningen på 675-900 kronor för en månadsranson strippar (ca 24) varav syndikatet tog 50%.
Detta gäller dagspress.

För publicering i serietidningar gällde ungefär 550kr/sida vara 50% gick till Bulls."

Detta är före skatt.

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Hade vart kul att veta vem som var tecknaren.

www.uddatorp.se - Ett bra stöd för dig som söker illustratör!

16 Senaste redigerad av mikke schirén (2006-11-20 21:01:42)

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Mojo skrev:

Hade vart kul att veta vem som var tecknaren.

Om du menar Malins post ovan så var det hon själv som hon citerade.

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

1000 kr för en månadsranson (Ca 6x4 stk?) låter ju riktigt litet...

Ethno-postmodernism in an Albert Speer pattern dominates.

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Wakuran skrev:

1000 kr för en månadsranson (Ca 6x4 stk?) låter ju riktigt litet...

Var får du 1000 kr ifrån? Malins siffror är ju runt 400 kr/månad före skatt.

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

mikke schirén skrev:
Mojo skrev:

Hade vart kul att veta vem som var tecknaren.

Om du menar Malins post ovan så var det hon själv som hon citerade.

Det förstod jag. Men hade vart kul att veta vem den berörde tecknaren var. Annars är citatet eg inte av intresse utan kan även vara en skröna.

Sedan vet jag inte om det nämnda priset rör per publicerad tidning. Om det då rör sig om 50 tidningar (Taget ur luften) kan det bli en liten slant.

www.uddatorp.se - Ett bra stöd för dig som söker illustratör!

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Malin själv är tecknaren som var syndikerad.
Hon citerade sig själv från et tidigare inlägg här:

http://forumet.serieframjandet.se/viewtopic.php?id=1390

Bli medlem i Seriefrämjandet!
Vill du veta mer?

KLICKA HÄR!

21 Senaste redigerad av Mojo (2006-12-11 00:30:10)

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Tack Agneta! Och tack även Malin för remindern!
Den gamla tråden hade jag glömt av. tongue
Tror inte jag läst de sista svaren förräns nu i den tråden. Jag håller med Magnus K där om att det är väldigt lite pengar.

Men jag vill tillägga att man kan leva på "få" pengar oxå.

"... Resten av innehållet i denna text är redigerad pga googles sökfunktioner ... /Mojo"

www.uddatorp.se - Ett bra stöd för dig som söker illustratör!

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Dagstidningar köper väl in serier från syndikat för cirkus hundralappen per stripp, så det är såna priser man måste konkurrera med om man gör en strippserie.

Om man inte skapat en populär serie som de är beredda att öppna plånkan för förstås..

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Det beror på hur du säljer. Dagstidningar köpte in i början på 90 talet strippar för runt 400-1000 kr styck + moms direkt av tecknaren. Om syndikaten säljer dem för 100 kr strippen så beror det sig på att de täcker flera tidningar. För att få 100 kr att motsvara 400-1000 krävs också antalet tidningar garanterade att serien säljs till.säg om syndikaten vill ha 50% (Nu vet jag inte hur mycket de tar) av priset 100kr så krävs det att serien garanterat säljs till minst 8 tidningar eller fler för att täcka produktionskostnaden.

www.uddatorp.se - Ett bra stöd för dig som söker illustratör!

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Jätteintressant läsning! Tack, allihopa.

Kort, lockig, högljudd.

Stilla din hunger! Medley; Retroaktivität har kommit i nytryck!
Läs mer, så är ni snart med på noterna.

25 Senaste redigerad av Mojo (2006-12-11 00:31:35)

Sv: hur mycket pengar ska man begära för en seriestripp?

Hoppas det ger något.

" ... Även denna redigerad ... "

www.uddatorp.se - Ett bra stöd för dig som söker illustratör!