Tråd: FrukostAnime – Tema mecha

FrukostAnime:
TEMA MECHA

- Hagabion (norra sidoingången från Nordhemsgatan), Salong 2.
- söndagen 11/5 2014, 10.00 (presentation+visning börjar 10.15, är klar runt 12:50).

------------------------
_Evangelion_ gjordes för att kröna en genre: berättelsen om det humanoida fordonet, "mecha". I västerländsk science fiction ser man ibland _Starship Troopers_ och jättar i _Pacific Rim_, men det är i Japan som genren har sitt hem. Vi granskar den på årets temavisning.

Visningens röda tråd är publikens ålder. En genre som uppstod för barn på 1960-talet expanderade till ungdomar och vuxna.

1. GIGANTOR
("Tetsujin 28-gō", 1/97, WATANABE Yonehiko, 1963/Tele-Cartoon Japan)

Vi börjar med ett rent barnprogram, jämnårigt med _Astro Boy_. Titelns "Järnman 28" byggdes för att rädda Japan i andra världskriget, men blev inte klar i tid. Den styrs av en tioårig pojke med fjärrkontroll. Serien baseras på en manga från 1956 av Yokoyama Mitsuteru (_Sally the Witch_). _Tetsujin 28-gō_ exporterades och anpassades till amerikansk TV 1964, med titeln _Gigantor_.

Mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Gigantor
Trailer: http://youtu.be/OJK6xlG5Y8U

2. MAZINGER Z
(1/92, KATSUMATA Tomoharu, 1972/Toei Animation)

Pionjärernas tid slutar med _Mazinger Z_. På TV-skärmen har vi grälla jättar av olika kön. För första gången kontrolleras de inifrån: Piloter i tonåren sitter under genomskinliga pannben och ropar ut namnen på sina speciella attacker. Vid sidan av TV-skärmen uppstår en affärsmodell: samtidig manga, "merchandising" som största vinstkälla, och framför allt fler likadana TV-serier. Nagai Go är känd för mycket, men främst för att han skapade denna ritning för en genre.

Mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Mazinger_Z
Trailer: http://youtu.be/SyRoF689VRE

3. MOBILE SUIT GUNDAM
("Kidō Senshi Gandamu", 1/43, TOMINO Yoshiyuki, 1979/Nippon Sunrise)

_Gigantor_ och _Mazinger Z_ har mer gemensamt med amerikanska superhjältehistorier än med science fiction. De är glatt ologiska, moraliskt laddade maktfantasier för barn. Plötsligt uppstod ett alternativ när Tomino Yoshiyuki injicerade så mycket realism att mänskligheten i hans _Gundam_ bygger O'Neill-cylindrar vid Lagrange-punkterna, ett scenario som fortfarande är chockerande trovärdigt.

Här finns moraliska gråzoner, psykologiska trauman och gamla människor med normala intressen, men de humanoida fordonen ser fortfarande ut som i _Mazinger Z_, därför att leksakstillverkarna krävde det. _Gundam_ är en ofullständig förnyelse av genren och dess största framgång någonsin.

Mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Suit_Gundam
Trailer: http://youtu.be/DcnpaDqyp00

4. ARMOR HUNTER MELLOWLINK
("Kikō Ryōhei Merourinku", 2/12, KANDA Takeyuki, 1988/Sunrise)

Takahashi Ryōsuke kom att leda trenden vidare. Han införde mer realism i _Fang of the Sun Dougram_ (1981) och ännu mer i _Armored Trooper Votoms_ (1983), en hit på gränsen till verklighetens naturlagar. Mecha i _Votoms_ är inte större än stridsvagnar, massproducerade och byggda för avståndsstrid. Huvudpersonerna är vuxna. Vi visar en spin-off från _Votoms_, i OVA-format.

_Armor Hunter Mellowlink_ handlar om den sista överlevaren från en pluton som skulle ha utrustats med mecha. De fick anti-mecha-gevär istället, ett beslut som hjälten ska hämnas nu när freden har kommit. Hans motståndare, som till största delen är korrupta officerare från hans egen sida i kriget, har mecha. Hjälten själv slåss till fots.

Mer info: https://en.wikipedia.org/wiki/Armor_Hunter_Mellowlink
Trailer: http://youtu.be/ySnuPN_3Xts

5. GASARAKI
(1/25, TAKAHASHI Ryōsuke, 1998/Sunrise)

Mecha-motivet stelnade åter igen i sin genre efter nämnvärda hits som _Patlabor_ (1988), där varje mecha behöver ett stort lag med mekaniker för att hållas i trim. Flera senare verk har gått tillbaka till de mer naiva rötterna, fast för en äldre publik: _Giant Robo_ (1992) och _Gurren Lagann_ (2007) är två exempel. Vi inledde säsongen med _Evangelion_, det verk som senast tillförde något stort.

Vi avslutar temavisningen med _Gasaraki_, där skaparen av _Votoms_ låter sig påverkas av _Evangelion_. Här blandas elegant mysticism med utstuderat trovärdig teknik i en komplex politisk miljö: USA för krig mot ett U-land och företagens sammansvärjningar sätter aktiemarknaden i gungning. Huvudpersonen är mechapilot i verklighetens japanska självförsvarsstyrka.

Mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Gasaraki
Trailer: http://youtu.be/EbsVMrfogP4

Se även:
- www.nyahl.net/goteborg/bio.html
------------------------

FRUKOSTANIME?
Visningen är ett samarbete Göteborgs SeF/Folkets Bio och utanför bions ordinarie verksamhet. Här får Folkets Bios medlemmar chansen att lära sig mer om japansk/asiatisk animation, och Seriefrämjandets medlemmar (nuvarande och blivande/potentiella) ges möjlighet att både se och diskutera anime på bioduk, utan extra kostnad. Frukost till självkostnadspris finns att tillgå före visningen. OBS! Man går in från baksidan av huset.

VÄLKOMNA!
Anders, Per, Sara, Tobias & Viktor
Göteborgs Seriefrämjande & Folkets Bio Göteborg