Tråd: FrukostAnime – Tema GENUS

------------------------
FrukostAnime:
19/5: Tema GENUS

- Hagabion (norra sidoingången från Nordhemsgatan), Salong 2.
- söndagen 19/5 2013, 10.00 (visningen är klar runt 12:40).

------------------------
Årets temavisning. Vi ger fem smakprov på hur anime behandlar frågor kring kön och könsidentitet: Fantasier för heterosexuella publiker, könsförvirring som komedi, flärdfull idealism, och ibland spår av realism.

1. FULL MOON O SAGASHITE
(1/52, KATO Toshiyuki, 2002-2003/Studio Deen)

En mjuk övergång från förra vårens tema, magiska flickor. 12-åriga Mitsuki, med alter egot Full Moon”, sjunger pop för att imponera på sitt livs kärlek. Här förenas en estetik av extrem flickighet, och manliga sexobjekt, med en tragisk historia för en betydligt bredare publik än Barbie.
*Mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Full_Moon_o_Sagashite
*Trailer: http://youtu.be/gv2Ty8XEzj8

2. OREIMO
(”Ore no imōto ga konna ni kawaii wake ga nai”, 1/12, KANBE Hiroyuki, 2010/AIC Build)

Titeln betyder ”Min lillasyster kan omöjligt vara såhär söt!” Den minderåriga lillasystern i fråga döljer en stor konsumtion av porr med incestuösa teman. Utgivaren Aniplex rekommenderar serien för tittare från 13 år och uppåt. Objektifieringen av den osannolika kvinnliga huvudpersonen i denna ”komedi” får stå som exempel på en patriarkal tradition.
*Mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Oreimo
*Trailer: http://youtu.be/hjOrSqeqSJA

3. RANMA ½
(1/18, MOCHIZUKI Tomomi & SHIBAYAMA Tsutomu, 1989/Studio Deen)

Ranma är född som pojke. Han har inga problem med sin maskulina könsidentitet, men efter en träningsolycka i Kina förvandlas han numera till flicka varje gång han kommer i kontakt med kallt vatten. Varmt vatten återställer honom. Den här förmågan utnyttjar han ibland för sina egna syften i denna berömda kampsportskomedi.
*Mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Ranma_1/2
*Förtexter: http://youtu.be/JUAniplnMxs

4. REVOLUTIONARY GIRL UTENA
(”Shōjo kakumei Utena”, 1/39, IKUHARA Kunihiko, 1997/J.C.Staff)

Takarazuka är en 100-årig tradition inom musikalteater, grundad av ett järnvägsbolag år 1913. Alla uppträdande, och de flesta av deras fans, är kvinnor. Takarazuka har haft ett stort inflytande på anime, till exempel i historien om Utena, flickan som blev räddad av en prins som barn och bestämde sig för att bli prins.
*Mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Revolutionary_Girl_Utena
*Trailer: http://youtu.be/GWuP4aLDU8M

5. WANDERING SON
(”Hōrō musuko”, 1/11, AOKI Ei, 2011/AIC Classic)

Genusproblematik i anime reduceras oftast till komedi, som Ranma, eller verklighetsfrånvända och naiva alternativ, som Utena. Ytterst få anime påminner om verkliga ståndpunkter i LGBTQ-rörelsen så mycket som Wandering Son. Här inser två barn att de har en sak gemensam: de är inte nöjda med sina respektive kön. Det finns ingen magi som hjälper.
*Mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Wandering_Son
*Trailer: http://youtu.be/F378ZrEy8dI

Sedan får vi lov att önska er en lång och skön sommar. Så ses vi i höst igen. :-)

------------------------

FRUKOSTANIME?
Visningen är ett samarbete Göteborgs SeF/Folkets Bio och utanför bions ordinarie verksamhet. Här får Folkets Bios medlemmar chansen att lära sig mer om japansk/asiatisk animation, och Seriefrämjandets medlemmar (nuvarande och blivande/potentiella) ges möjlighet att både se och diskutera anime på bioduk, utan extra kostnad. Frukost till självkostnadspris finns att tillgå före visningen. OBS! Man går in från baksidan av huset.

VÄLKOMNA!
Jonas, Per, Simon, Tobias & Viktor
Göteborgs Seriefrämjande & Folkets Bio Göteborg
------------------------