Tråd: Generella diskussioner på Seriewikin

Vi har tidigare diskuterat om diskussionerna som inte är kopplade direkt till artiklar är lämpligast att föra här eller på själva wikin. Frågan har nyligen blivit aktuell igen och förs just nu bland de aktiva wikianvändarna.

Tills frågan är avgjord har vi försökt göra det lättare att hitta generella diskussioner på Seriewikin genom att skapa en speciel kategori för dessa. Denna hittar ni här: http://seriewikin.serieframjandet.se/in … skussioner


/ola

2 Senaste redigerad av Thomas E (2010-02-04 20:58:13)

Sv: Generella diskussioner på Seriewikin

Jag tittade på diskussionerna. Det som sägs är intressant, men formatet i wikin gör dem i princip oföljbara. Att skriva ett inlägg kräver en veckas inskolningskurs. Nej, det är ingen hållbar lösning. Mycket bättre att köra här, tills wikin fått egen forum-programvara där alla wiki-medlemmar automatiskt kan skriva.

Jag behöver kanske inte tillägga att ett eget forum ligger under SeFs jurisdiktion, kräver moderering, tydliga regler, sannolikt många raderingar pga påhopp, och en stark arbetsinsats av personer med starka nerver. Kanske egentligen bättre om de redan hårt arbetande redaktörerna istället använder sin tid till wiki-fakta istället för att moderera sura 40-åriga gubbar som slåss.

Sv: Generella diskussioner på Seriewikin

Att diskutera på wikin i nuläget behöver inte framställas som något oöverstigligt som tar en vecka att lära sig, för så är det inte. Ingen av oss (i alla fall inte jag) var wikiproffs från början. Det är som med allt, man måste börja i någon ände.

Jag har i övrigt inte hunnit bilda mig någon uppfattning om fördelar och nackdelar mellan de bägge alternativen wikidiskussion vs. forum.

4 Senaste redigerad av Thomas E (2010-02-08 20:09:07)

Sv: Generella diskussioner på Seriewikin

Jag kan ge några nackdelar med att diskutera på wikin:
-oläsbara trådar
-ingen automatisk avsändare/författare
-användarna är inte registrerade med adress och därför totalt anonyma
-man kan gå in och ändra andras inlägg, syns i historiken men är ändå ganska läskigt
-färre registrerade wiki-användare än forumanvändare
-wikin måste ha moderatorer, det tar tid från artikelskrivande

Sannolikheten att en nyinsurfad på wikin registrerar sig och skrivet ett inlägg bör vara nära noll. På ett aktivt forum är det mycket enklare att komma igång och kommentera.

Nu när jag tänkt ett tag så kan jag inte se att wikin ska användas som forum, inte ens med någon plugin som fixar problemen ovan. SeF kan bara ha ett forum. Finns det två måste dessa två samsas om regler, och det kräver dubbel arbetsinsats. För om t.ex en person avstängs pga förtal i det ena kan han inte rimligen fortsätta att skriva i det andra.

Nej, jag tror seriewiki-användare måste lära sig använda SeFs forum för diskussioner som berör SeF-medlemmar. Seriewiki-specifika frågor där inget personligt diskuteras bör tas på wikin.

5 Senaste redigerad av E.G. (2013-04-07 13:15:38)

Sv: Generella diskussioner på Seriewikin

Thomas E skrev:

Jag kan ge några nackdelar med att diskutera på wikin:
-oläsbara trådar
-ingen automatisk avsändare/författare
-användarna är inte registrerade med adress och därför totalt anonyma
-man kan gå in och ändra andras inlägg, syns i historiken men är ändå ganska läskigt
-färre registrerade wiki-användare än forumanvändare
-wikin måste ha moderatorer, det tar tid från artikelskrivande

...

- Jag har inte stött på någon tråd på Seriewikin eller någon annan wiki som jag har uppfattat som oläsbar. Tvärtom medger det friare formatet i wikin att man lättare kan svara på olika inlägg samtidigt t.ex. Det finns en utvecklad de facto-standard för hur man svarar på inlägg i en wiki, som är densamma på Seriewikin som på t.ex. Wikipedia, där den följs utan invändningar: ett nytt inlägg läggs närmast under det inlägg det svarar på och man anbringar kolon före texten för att få det indraget ytterligare ett steg jämfört med föregående inlägg.

- Man signerar själv genom att skriva fyra ~ efter varandra. Hur svårt är det?

- Användarna på detta forum är också anonyma. På Seriewikin kan man ö.h.t. inte skriva något om man inte är inloggad, till skillnad från t.ex. på Wikipedia.

- Jag tror inte att det har hänt att någon har ändrat i någon annans inlägg, även om det teoretiskt förstås kan hända. Går någon in och ändrar i andras inlägg, bör den stängas av från Seriewikin. Det är det man har redaktörer/moderatorer för. Jag tycker att diskussionsklimatet är trevligt på Seriewikin.

- De som inte är registrerade användare på Seriewikin har nog ändå inget intresse av att diskutera Seriewikin, så att det finns flera användare i detta forum än det finns användare på Seriewikin ser jag ur den synvinkeln som ett ickeproblem.

- Många av de moderatorer/redaktörer som Seriewikin har skriver ändå inte särskilt mycket artiklar på Seriewikin, så åtminstone för närvarande är det också ett ickeproblem. Vill man ha bättre koll, kan man utse fler redaktörer och viceredaktörer.

Sv: Generella diskussioner på Seriewikin

Jag kan (nog) respektera dina åsikter. Men länken till wikins diskussioner talar för sig själv. Finns det ens tre inlägg skrivna sedan 2010? Ett dåligt gränssnitt gör att man inte diskuterar, så enkelt är det.

Att du svarar på en post av mig från år 2010 i tron att det jag skrivit är aktuellt eller intressant antyder att inte ens forumet är en idealisk plats att samtala på.

Själv tycker jag alla wiki-diskussioner som är inaktuella (äldre än ett år?) kan raderas för gott. De ger ett pinsamt intryck av ankdamm. En wiki måste kännas fräsch för att attrahera nya skribenter. Gamla inlägg från wiki-stofiler (män i vita rockar...) skrämmer bort oerfarna. Men det är bara min åsikt.

7 Senaste redigerad av E.G. (2013-04-20 14:22:03)

Sv: Generella diskussioner på Seriewikin

Många generella diskussioner hålls på http://seriewikin.serieframjandet.se/in … arportalen (som fram till nu inte har tillhört Kategori:Seriewikins generella diskussioner) och i övrigt finns det en hel del diskussioner kring mer specifika ämnen på respektive artikels diskussionssida. För att vara en wiki med så få aktiva användare, tycker jag faktiskt att det diskuteras ganska bra på Seriewikin, även om man gärna kunde se flera svar på frågor som ställs ibland.