Tråd: Bra papper?

Har problem…jag hittar inte papper som duger!
Jag tuschar med flytande bläck och pensel och färglägger med akvarell. Papperet får alltså inte blöda för tuschet samtidigt som det måste vara tjockt nog (180g minst) att klara av vattenfärgen utan att skrövlas ihop helt.
Men att hitta ett papper som uppfyller dessa krav har visat sig vara riktigt svårt. Har kollat alla butiker på stan och sökt igenom internet utan att hitta något vettigt! Tjockleken står ju oftast, men det är svårt att veta om det tål tuschet om det inte står något (nåt tips om hur man ser det?). Enda blödfria papperet som jag hittat är ett tunt kopieringspapper, duger inte att färglägga med akvarell på!
Nån som har några bra tips, bra papper, internetsidor eller affärer?

Förresten, borde kanske veta, men…vad är en rörpenna?

Väldigt tacksam för lite hjälp!

Sv: Bra papper?

Du kan ju tejpa fast akvarellpappret runt alla kanter som en ram på en skiva innan du målar på pappret, sen när det torkat tar du bort tejpen (sån tejp som ser ut som frystejp men som inte har lika starkt klister, markeringstejp tror jag det heter) och pappret är inte bubbligt. Kolla i en akvarell-lärobok om du inte vet hur man gör.

Be att få kolla på olika akvarellpapper i din närmsta konsthandel, och köp ett gäng olika ark som du kan prova dig fram på tills du hittar ett som du gillar.

Mina åsikter här speglar Svenska Kyrkans åsikter som jag är medlem i sedan födsel.

Sv: Bra papper?

Tack för tippset!
Men är det nån som vet vad en rörpenna är? Bara undrar, har hört att man kan använda en sådan till att skriva texten i en serie. Hur ser de ut?

Sv: Bra papper?

Penna där tuschet kommer ut ur ett rör, linjen blir då jämntjock oavsett hur hårt man trycker

/Mats

Sv: Bra papper?

Mikael Sol skrev:

Du kan ju tejpa fast akvarellpappret runt alla kanter som en ram på en skiva innan du målar på pappret, sen när det torkat tar du bort tejpen

Ett finlir-tips är att använda fuktade klisterremsor av papper och även fukta akvarellarket lätt med en sprayflaska när man monterar det. Då minskar risken att arket rämnar på mitten, vilket är väldigt tråkigt om man jobbat länge och kanske använt ett flångdyrt papper.

Mikael Sol skrev:

sån tejp som ser ut som frystejp men som inte har lika starkt klister, markeringstejp tror jag det heter

Ritbordstejp kallar de det i affären jag handlar. Fungerar utmärkt även som fingertoppsplåster.  smile

I'm not a fighter, I'm a bleeder. -- Dylan Moran

Rita snyggt eller dö

Sv: Bra papper?

Schoellerschammer är pappret du letar efter misstänker jag. Det är ett tjockt papper med kartongbackning, ungefär 3 mm tjockt. Åtminstone i Europa. Finns att beställa från Kreatima.

Om du inte är rädd för att beställa från USA är det istället Strathmore 2ply som gäller. Utrecht var det ställe där jag köpte dem, ska vara cold pressed vad det nu innebär.

Beroende på hur du målar med akvarell kan det också fungera med riktigt serietecknarpapper som exempelvis det från Blue line pro. Det bör du kunna beställa fån alla seriebutikerna, Staffars, Seriebörsen, Alvglans med mera.

7 Senaste redigerad av jokela (2007-08-07 18:18:21)

Sv: Bra papper?

Kristian .. akvarellpapper kan vara vanskligt[1], dels hitta rätt kvalitet till rätt pris OCH att de passar för tusch.

Ang. tusch, själv använder jag enbart numera fiberpennor. 'Artline'- pennorna är utmärkta till både textning och tusch. Vattenfasta och färgbeständiga! Flertalet tecknare jag vet använder dem. De finns i storlekar 0,1 - 0,8 mm. '[Sakura] Micron Pigma' är snarlik, den är dessutom arkivbeständig! Rörpennor är [numera] stenålder, måste skötas väl [fyllas på, rengöras o.d.] för att fungera. Mina [dussinet] samlar numer bara damm .. Observera, att de flesta fiberpennor ÄR inte färgbeständiga eller vattenfasta!

Akvarellpapper är generellt sett *dyrt*. Det finns lösa ark att köpa och skära till och som man bör *fukta-lätt-och-limma-med-klisterremsa* på ritbrädan. Stora ark är billigast/per kvadrat, men det finns också färdiglimmade block i olika storlekar. Kantlimningen *spänner* upp pappret, praktiskt är att ha olika stora block till hands. Det finns även olika tjocklekar/vikt på papper och olika gräng. Det senare ger pappret en något ojämn yta [traditonellt ska det vara så!], det finns fin, mellan och grov [gräng] o några till. Samt olika tillverkare och papperskvaliteer, som märks framför allt i priset.
Jag pratade med en tecknare på en Bok-Mässa som använde tjock koppartrycks-papper [som finns väl minst upp till 300 gr] men metoden är detsamma. Färg och tusch *sugs* in i pappret men tjockleken gör att det aldrig hinner *blötas ut* Pappret är dyrt, dock! 

1] Det man måste tänka på [eller prova ut] om det vid ev. inscanning kan ge oönskade, gråa skiftningar av grängen!

Paleda har ett bra sortimen och återförsäljare i Ö-vik [Harjus Färghandel och Scraphuset i Örnsköldsvik HB]. Artistica har ett brett sortiment och butik i Sundsvall. Vårt eget In-Ex [Gbg] är den bästa butiken som finns, de har väldigt mycket! Men vet inte om de säljer på nätet. Dick Blick är US [över ån efter vatten] men det har närapå allt! Kul att veta vad som finns.

-- j --

http://www.artistica.nu/

http://www.paleda.se/

http://www.in-exfarg.se/

http://www.dickblick.com/

Sv: Bra papper?

Schoellershammer tillverkar inte längre varken sitt akvarell papper (modell)C eller tuschpapper (modell) G, endast den tjocka tuschkartongen finns kvar men den är obruklig på ljusbord.

Tuschpapper kan rekommenderas ett tunt Mattons Gula AD-Block, Perfekt för en snabbtecknare med nylonpennor. Finns att inhandla på Matton butiken.

Tuschpapper skulle jag annars rekommendera ett bestruket boktryckspapper. Har ej namn på det i skrivand stund men ex sådant papper som används vid tryck av barnboksserien Mamma Mu. Dessa papper eller liknande finns hos Map Sverige Butikerna i Stockholm eller Göteborg. Liten blödning kan förekomma men minimal.

Akvarellpapper kan jag rekommendera Mal Zeit Aquarellblock No.2 (20 blad 300gms)
Alternativt
Canson Montval 200gms, Grain Fine, Cold Pressed
In-Ex har dessa papper.

Akvarellpapper har alltid som regel att suga lite det är därför det är akvarellpapper. Bäst är att arbeta med trögflytande tusch eller akryl med pensel. Eller att snabbt/driftigt tuscha med penna.

www.uddatorp.se - Ett bra stöd för dig som söker illustratör!

Sv: Bra papper?

TACKAR för all hjälp! Ska kolla igenom alla kanon tips och testa mig fram till det bästa!

TACK MVH KH

Sv: Bra papper?

Akvarellpapperet Montval 200g från Canson funkar bra med både flytande tusch och akvarellfärger, stålstift och pensel. Det är dessutom billigt. Jag köpte ett block med hundra ark för 165 kr på Inex i Göteborg. Formatet är dock lite större än A4, och papperet har en viss gräng (skrovlig yta). Gillar man inte det är det bättre att hitta ett annat papper.

http://img.photobucket.com/albums/v695/supochi/Canson0504.gif

That's a pretty funky dance Garfield!

Sv: Bra papper?

Tack Stina, Jag googlade just efter priset på detta papper som jag behöver köpa just på In-Ex och hittade svaret här, nu har jag ett ca pris att utgå från tack tack tack big_smile

www.uddatorp.se - Ett bra stöd för dig som söker illustratör!

Sv: Bra papper?

jag vet att du har fått svar på dina fågor men såg forumet och kunde inte låta bli att inte svara. jag andvänder också - akvarellblock. ett väldigt bra kvalitetspapper för priset,
det är viktigt att man köper ett akvarellpapper och det måste betyda att pappret är syrafritt. om det inte sår uttryckligen på omslaget, köp inte det! och det bör även vara klorfritt. papper säljs i lösa ar, i block med spiralrygg och i block, som är limmade runt om.men först så använder jag pa vanligt kopieringspapper ...jag har en massa hemma som kladd...sen så blir det pa akvarrell. Lycka till..