Tråd: Recension av Crumbs »Första Moseboken«

I SvD recenserar professorn i livs- och trosfrågor, Ola Sigurdson, under
rubriken Imponerande skapelse, Robert Crumbs Första Moseboken, Genesis

                        http://www.adlibris.com/se/covers/M/9/18/9186003437.jpg

Bli medlem i Seriefrämjandet!
Vill du veta mer?

KLICKA HÄR!

Sv: Recension av Crumbs »Första Moseboken«

I begynnelsen var det några sketna serier. Herren fann behag i Krazy Kat och lät serierna bli talrika. Serierna förökade sig och blev allt bättre. Med tiden så kom och serietidningen och Herren fann behag däri. Men i serietidningarna frodades våld och skörlevnad och Herren blev vred och lät länderna hemsökas av psykiatriker, psykologer och pedagoger och så renades synden bort.

Serierna var nu rena och prydliga. Men Herren fann att icke bara splatterblodet försvunnit från seriesidorna utan blodet verkade ha försvunnit även från seriefigurernas kött och de framstodo såsom anemiska. Herren ångrade sig.

Vid denna tid fanns i staden San Fransisco en man som illustrerat gratulationskort som Herren fann skickad att bringa förändring. Mannens namn var Crumb och han samlade kring sig människor som gjorde en ny sorts serie som utmanade och provocerade. Herren fann de nya serierna både skojiga och intressanta men något sexistiska och plumpa. Herren såg att serievärlden var halv och att kvinnorna saknade röst.

Herren talade till Crumb: ”Minns du kufen Rory Hayes som tecknade såsom en kratta men gjorde märkligt intressanta serier? Tag dig en kvinna som icke kan teckna men som kan berätta med själ och hjärta”. Crumb gjorde som Herren sade och uppmuntrade Aline Kominsky att göra serier. Kvinnorna såg att det fanns många fler möjligheter att göra serier på och de kvinnliga serietecknarna spred sig så över jorden.

”Nu kan jag icke göra mer” sade Crumb till Herren. Men Herren sade ”Ser du icke att de som gjort serier av Bibeln har gjort bleka fuskverk. Färgglada men bleka och trista. Jag ger dig uppdraget att göra det ordentligt!”.

Crumb satte sej för att teckna Första Mosebok. Han satt i fem år. Ryktet om att Crumb skulle illustrera Bibeln spreds över världen och Crumbs följare sade till varandra att nu hade Crumb fått det slutliga hjärnsläppet.

Men när boken slutligen spreds över världen sade Crumbs följare till varandra att detta är bra skit. Herren läste så Crumbs verk och gav fem stentavlor av fem möjliga

http://forsmarx.se/samples/stentavlor.jpg

till albumet.

--------------------------------
        Gamle Gråskägg
        Hemsida -> http://www.forsmarx.se
        Blogg     -> http://forsmark-stralandetider.blogspot.com