1 Senaste redigerad av nicklas.johansson (2008-07-24 21:42:06)

Tråd: Det tredje testamentet del1

Det tredje testamentet  del 1. - Markus eller Lejonet vaknar

Manus: Xavier Dorison och Alex Alice
Bild: Alex Alice
Sidantal: 48s. färg
Förlag: Albumförlaget
ISBN: 978-91-977414-0-8

Mitten av 1200-talet. I Qumran-regionen hittar man en samling dokument om den Romersk-katolska kyrkan, det mesta är ointressant, men några av dokumenten var rent sprängstoff för den katolska kyrkan, som beordrade att allt skulle förstöras. Den abbot som sattes att utföra detta klarar dock inte av det, utan murar in det under ett kloster i Veynes. En dag rasar muren och allt uppdagas. Bland annat då det relikvarium som innehåller en samling dokument av Julius från Samarie. Detta sätter hjulen i rullning och mörka krafter mobiliserar sig.

Huvudhandlingen utspelar sig under början av 1300-talet och katolska kyrkan håller Europa i ett järngrepp. Ärkebiskopen av Elsenor, stationerad i Notre Dame, sänder efter Greve Conrad Reinhardt av Marbourg, en tidigare inkvistor som blivit dömd för kätteri, för att ta reda på sanningen om vad som hänt på klostret i Veynes. Med på resan följer även ärkebiskopens adoptivdotter Elisabeth som även hon vill veta sanningen, men av andra orsaker.

Med vackra detaljrika akvarellmålningar och ett medryckande manus gjorda på noggranna historiska efterforskningar må och bra manus blir en resehistoria som för oss runt i 1300-talets Europa.

Det tredje testamentet – del 1, är det första albumet från det nystartade Albumförlaget, och har som syfte att ge ut fransk/belgiska serier. Ett initiativ som det bara är att lyfta på hatten för, i detta seriernas u-land. ”Markus eller Lejonet vaknar”, som är detta albums undertitel, är det första av fyra delar. Del två är planerad till hösten/vintern 2008.

Jag hade stora förväntningar på detta album då jag hört mycket gott om det. När jag väl fick det i min hand tänkte jag att det inte verkade så märkvärdigt, men efter att ha läst så kan jag bara instämma i hyllningskörerna. Det här är bra och jag vill läsa mer. Konstigt att ingen uppmärksammat denna här serien tidigare, den borde till exempel passa som handen i handsken för tidningen Fantomens läsare. Det man kan kanske ha åsikter om i detta album är att exempelvis den kvinnliga huvudkaraktären har en urringning som inte många ärkebiskopar hade tillåtit sina döttrar att ha, speciellt inte på 1300-talet. Vidare så finns några tangentbordstryckfel som drar ner betyget, men för att vara första försöket och helt ny i förlagsvärden kan man bortse från små korrekturfel, det är bara att läsa, ryckas med i historien och njuta.

Vi må idealisera friheten, men när det gäller vårt invanda mönster är vi fullkomligt förslavade.

Sv: Det tredje testamentet del1

Jag behöver läsa den där serien snart. Den verkar skön.

F.ö. är det coolt att någon vill satsa på fransk-belgiska serier igen, får hoppas satsningen faller väl ut.

Ethno-postmodernism in an Albert Speer pattern dominates.

Sv: Det tredje testamentet del1

nicklas.johansson skrev:

den kvinnliga huvudkaraktären har en urringning som inte många ärkebiskopar hade tillåtit sina döttrar att ha, speciellt inte på 1300-talet.

Jag misstänker att du kanske tillskriver medeltida biskopar alltför "moderna" åsikter på den punkten, men
det är inte ett ämne jag är närmare insatt i. Jag undrade mer om hennes klädsel (och frisyr) verkligen var
historiskt korrekta.


Det retar mig enormt att recensionen blev färdig precis för sent för förra Bubblan.

Sv: Det tredje testamentet del1

=Hansh

Det retar mig enormt att recensionen blev färdig precis för sent för förra Bubblan.

Så Hansh, nu när äntligen recensioner finns att läsa på webben, så ser jag fram emot din recension av Det Tredje Testamentet.