Tråd: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Nya Bubblan har gått till tryck!
Nedanstående lade jag just upp på hemsidan:Så var det dags för det andra numret av »nya« Bild & Bubbla. Precis som tidigare i det nya, kvadratiska formatet, och med massor av intressanta artiklar, intervjuer, recensioner, serier med mera.

Omslaget pryds av en illustration av Jan Bielecki, tecknaren bakom den omtalade boken »Drift«, och inne i tidskriften hittar man såväl en lång intervju med Bielecki och bokens författare Liv Strömquist som en underbart vacker, specialgjord färgserie – i den feministiska sexgenre som Femsiex-projektet går ut på.

Till detta tillkommer en intervju med den danske serieskaparen Henrik Rehr – som bland annat skildrat upplevelsen av att vara på Manhattan den 11:e september när flygplanen flög in i World Trade Center, en ekokritisk studie i hur miljön framställs i barnserien »Bamse«, en artikel om Junji Ito – mästaren på japanska  skräckserier, en artikel om serien »Manga Love Story« – en gullig japansk sexinstruktionsserie, med mera.

Vi fortsätter även vår nya skiss-sektion, denna gång med skisser, teckningar och annat opublicerat material av den erfarne fantasyillustratören, och tillika skaparen bakom den internationellt framgångsrika serien »The Portent«: Peter Bergting.

Dessutom recensioner, nyheter, seriereportage med mera – i Skandinaviens ledande tidskrift om tecknade serier. För en fullständig lista över innehållet, se nedan.
Detta nummer når medlemmar i Seriefrämjandet den 19:e september. Är du inte medlem eller prenumerant kan du beställa just detta nummer för 109 kronor, genom att skicka ett mail till [email protected]

Innehåll i Bild & Bubbla nummer 175:
• Aktuellt: Rapport från franska Rivieran
Knut Larsson rapporterar om läget bland de franskspråkiga serierna, och funderar över den mycket mänskliga tendensen att vilja skapa listor över allting.
• Aktuellt: Will Elder 1921–2008
En av de riktigt stora amerikanska serietecknare har gått ur tiden. Vi passar på att teckna ett porträtt av en humorist och satiriker som påverkat generationer av serieskapare i USA.
• Aktuellt: Svensk export
Allt fler svenska serieskapare blickar utanför Sverige för att finna en marknad för sina alster. Vi granskar vem som är på väg, och vad detta kan komma att betyda.
• Seriereportage: Comiket
Mangatecknaren Åsa Ekström rapporterar om hur det var att som svensk serieskapare sälja sina alster på världens största seriemässa, japanska Comiket.
• Femisex – feministiska erotiska serier
Feministiska och erotiska serier, finns det? Ja, det anser i alla fall förlaget Kolik, som gett oss boken »Drift« – en blandning av jämställdhetstänkande och ren och skär kåthet.
• Serie: Frusen mark
Vi vill naturligtvis även visa hur en femisex-serie ser ut och bad därför Jan Bielecki och Liv Strömquist skapa en serie speciellt för Bild & Bubbla. Resultatet blev en underbart vacker bildberättelse, helt i färg!
• Uzumaki – fångad i malströmmen
Den moderne mästaren på skräckserier kommer från Japan och heter Junji Ito. Vi djupdyker i denna skrämmande serieskapares alster, vilka snart är aktuella för utgivning på svenska.
• Bamse och naturen – en ekokritisk studie
I serietidningen Bamse framställs naturen på många olika sätt. Vi presenterar en kritisk studie av hur »människor«, djur och natur interagerar i Sveriges mest populära barnserie.
• Manga Love Story – gulliga japanska sexinstruktioner
Endast i Japan kan man komma på att skapa en sexinstruktionsserie som blandar söta och oerfarna figurer, en spännande såpoperaintrig och snustorra statistiska diagram.
• Peter Bergting – skisser och teckningar
Den ovanligt osvenske serieskaparen och fantasyillustratören Peter Bergting, som slagit internationellt med »The Portent«, visar upp skisser, teckningar och annat opublicerat material.
• Henrik Rehr – samtal med en ombytlig tecknare
Vi intervjuar en av Danmarks mest mångsidiga serieskapare, New York-baserade Henrik Rehr, som bland annat skildrat sina egna upplevelser av attacken mot World Trade Center den 11 september.
• Serie: The mARTyr
En kort serie av Henrik Rehr, om riskerna av att befinna sig i konstvärlden.
• Seriekrönika: Rogert
Serieskaparen Thomas Olsson, mest känd för serien »Rogert«, diskuterar med sin skapelse.
• Recension: Hjälp 1-3/2008
En helt ny serietidning med alster av svenska serieskapare tillhör inte vanligheterna. Nu finns det dock Hjälp, och vi tittar på de första numren.
• Recension: Simons 120 dagar
Simon Gärdenfors lyckades med en av de mest uppmärksammade medialanseringarna av ett serieprojekt på länge med sin »Simons 120 dagar«. Men hur blev resultatet?
• Recension: Mangabibeln
Manga, manga – alla verkar vilja göra manga nuförtiden. Inklusive brittiska serieskapare som vill förmedla Bibelns budskap till nya generationer läsare.
• Recension: Theos ockulta kuriositeter – Mumiens blod
En ny svensk äventyrsserie av världsklass har sett dagens ljus. Vi har granskat Ola Skogängs debutverk i sömmarna.
• Fanzin: Small Press Expo 2008
Ett antal egenutgivna serietidningar av den nya, kommande generationen svenska serieskapare recenseras.

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

I dag på exakt utlovat datum, damp nummer 175 genom mitt brevinkast.

Bli medlem i Seriefrämjandet!
Vill du veta mer?

KLICKA HÄR!

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Här också!

Ola Hammarlund
http://www.olahammarlund.se/
"Homo sum: humani nil a me alienum puto."
Terentius

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Mitt också!

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Inte här.

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Inte här heller. sad

/ola

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Hit har det kommit.

Ser snyggt ut, även oöppnat (även om jag börjar skämmas litet nu för mina försenade recensioner...)

Ethno-postmodernism in an Albert Speer pattern dominates.

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Den kom till Umeå i fredags. Jag blev lite chockad; var det inte bara några veckor sen sist? Den känns ju lite tunn jämfört med de massiva betongklumparna vi vant oss vid men det har ju faktiskt ofta varit dubbelnummer så det kan vara en bedräglig upplevelse.

I det stora hela är det en angenäm upplevelse. Varierat innehåll och snyggt. Kul att läsa intervjun med Henrik Rehr som jag nästan inte visste nånting om.

--------------------------------
        Gamle Gråskägg
        Hemsida -> http://www.forsmarx.se
        Blogg     -> http://forsmark-stralandetider.blogspot.com

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Jag gillade också innehållet, även om jag ännu inte läst allt. Intervjun med Drift gänget var intressant, precis som texten om den japanska sexupplysningsserien. Henrik Rehr visste inte heller jag nånting om, trots att jag har När kriget kom stående i hyllan och väntar. Trevligt också att annonserna faktiskt inte är helt inaktuella...Jag ställer mig lite frågande till skissavdelningen, men om det bidrar till att tidningen faktiskt kommer ut så må det vara hänt.

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Idag trillade nya B&B, nummer 175, ner i brevlådan hos mig, och därmed troligtvis hos de flesta andra medlemmar och prenumeranter. Jag får visserligen B&B direkt när den kommer från tryckeriet, men jag är naturligtvis betalande medlem i Seriefrämjandet och får därför även den via det ordinarie utskicket. Och det är något speciellt med att få tidningen i brevinkastet och veta att nu är den ute och läses runt om i landet, och i världen för den delen. Detta är det andra numret av "nya" Bild & Bubbla, och jag vill gärna veta vad ni tycker. Så kom med åsikter.

Samtidigt kom nya numret av Tecknaren, Svenska tecknares tidskrift, som hade en hel sida om nya B&B. Redaktör Dick Schyberg var mycket nöjd med den nya formen och det uppstramade innehållet. Trevligt att få god kritik från professionellt håll. Det värmer.

En uppmaning till alla er som nu fått tidningen. I varje exemplar ligger det ett "vykort" med beställningsuppgifter etc. för B&B. Hjälp oss att sprida detta. Ge det till en vän som skulle kunna vara intresserad, lämna det till din lokala seriehandlare eller tidskriftsbutik som inte för Bild & Bubbla, lämna det på ditt bibliotek bland informationsmaterial för besökare etc. Vi behöver fler medlemmar, och fler läsare av Bild & Bubbla.

www.sekventiellt.se - Sveriges mest aktiva seriejournalistiska hemsida

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Fredrik Strömberg skrev:

En uppmaning till alla er som nu fått tidningen. I varje exemplar ligger det ett "vykort" med beställningsuppgifter etc. för B&B. Hjälp oss att sprida detta. Ge det till en vän som skulle kunna vara intresserad, lämna det till din lokala seriehandlare eller tidskriftsbutik som inte för Bild & Bubbla, lämna det på ditt bibliotek bland informationsmaterial för besökare etc. Vi behöver fler medlemmar, och fler läsare av Bild & Bubbla.

Jag undrade just varför i hela världen det står, på kortet, att man kan beställa det numret man har i handen när man läser "vykortet". Tycker det vore bättre om man kunde köpa "förra numret", är bättre för tex de som köpt lösnumret.

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Okej, skummat igenom litet närmre nu. Litet genomgående teman, som sex, Japan och Danmark... Ser okej ut.

Undrar f.ö. var Henrik Rehrs Japan-satir kommer ifrån. Det verkar inte framgå av artikeln.

Ethno-postmodernism in an Albert Speer pattern dominates.

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Recensionerna får fortfarande för begränsat utrymme för att tillåta det djuplodande som utlovades. I det fallet funkar inte den nya formen, tycker jag. Jag skulle vilja se antingen mer sidutrymme eller specialformat för recensionstexter (som vi haft under ett tidigare millennium).

Hjälp-recensionen funkar i sin rapsodiska form, men skulle knappast ha blivit sämre av lite utrymme för kommentarer om enskilda serier och serieskapare. Gärdensfors-recensionen skulle ha mått bra av förtydligande med bubbel-betyg. Manga-bibel-recensionen funkar klart bäst, och verkar inte behöva mer utrymme. Mumiens blod-recensionen försöker faktiskt nå upp till det utlovade djupet, men efter att Nicolas gett den bakgrundsinformation han vill dela med sig av till läsarna har han bara två stycken på sig att hasta igenom serien på, och det är klart för lite.

Alltså: Mer text! Bubblorna tillbaka!

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Det här är litet kuriosa, men det ska tydligen ha varit Futari Ecchi / Manga Love Story som Uderzo läste innan han skapade råttbotarna i det senaste Asterix-albumet.

"Je connais mal le manga. J’en ai acheté quelques-uns dans une librairie de Neuilly. Et je suis tombé par terre en découvrant, parmi les piles d’albums, un cours d’éducation sexuelle. De A à Z ! Et pourtant, à Neuilly, on ne rigole pas avec ce genre de choses. Ça dessale un gosse ! "

"Jag känner inte till manga så bra. Jag köpte några i en bokhandel i Neuilly. Och jag råkade snubbla över, bland högar av album, en sexundervisningskurs. Från A till Z. Och likväl, i Neuilly skämtar man inte om sånt. Sånt lär upp barnen."

Översättningen kan vara litet hafsig, och jag vet inte riktigt var citatet kommer ifrån, jag tror det är från BoDoï, decembernumret 2005, kanske # 89.

http://hemisphair.net/blog/2005/11/27/d … r-asterix/

Ethno-postmodernism in an Albert Speer pattern dominates.

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Göran Semb skrev:

Recensionerna får fortfarande för begränsat utrymme för att tillåta det djuplodande som utlovades. I det fallet funkar inte den nya formen, tycker jag. Jag skulle vilja se antingen mer sidutrymme eller specialformat för recensionstexter (som vi haft under ett tidigare millennium).

Håller med dig Göran!

There are two kinds of people, people who believe in stuff like fairies, gods and Santa... And people who don't!
http://biffzongo.blogspot.com/    http://dagbokinewyork.blogspot.com/    http://www.frankrules.nu/

16 Senaste redigerad av lenneer (2008-10-05 20:23:12)

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

Lite sent... Men ändå lite åsikter och funderingar på #175:

Bra nummer av "nya" BoB! Skönt att slippa vänta ett år och att innehållet faktiskt är aktuellt. Bra om Femisex, Will Elder och Henrik Rehr. Skissavdelningen var bra, men fortfarande lite för lång (detta trots att jag gillar Peter Bergting). Hellre ca 4 sidor mindre skisser och en artikel till.
Bamse-texten var... rätt hardcore. Men det är väl just i BoB som såna texter hör hemma...
Just av den anledningen kändes det konstigt att ett konceptuellt album som "Simons 120 dagar" INTE fick nån direkt analyserande recension, utan en pratig sådan...

Och så en annan sak...

Bilden överst på sidan 54:

Skalman har Mao Tse-Tung och Marx Kapitalet i bokhyllan!

Antingen finns det en lustigkurre på redaktionen eller också ligger sanningen nära "Den röda björnen" i Petrinis Bamse-tribute-fanzine från förra året...


Edit:
Det kanske den har... Mer än jag visste i sådana fall.
Jag trodde inte att det fanns någon grafisk förankring i "socialist-Bamse-diskussionen", jag trodde den grundade sig på Bamses snälla och rättvisa attityd och statements som "genom att betala skatt hjälps alla åt" i Bamses skola...
Observera att jag INTE vill skapa politisk diskussion nu... Jag undrade bara om Skalmans bokhyllan återgavs i orginalskick.

Sv: Bild & Bubbla nr 175 (2/2008)

lenneer skrev:

Bilden överst på sidan 54:

Skalman har Mao Tse-Tung och Marx Kapitalet i bokhyllan!

Antingen finns det en lustigkurre på redaktionen eller också ligger sanningen nära "Den röda björnen" i Petrinis Bamse-tribute-fanzine från förra året...

Skalmans socialistiska boksmak har väl kommenterats en hel del tidigare?

Ethno-postmodernism in an Albert Speer pattern dominates.