Tråd: "Serietidning ska hindra farlig Båtflykt"

Från SRs hemsida. Lyssna på inslaget på: http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.a … el=1334423

Serietidning ska hindra farlig båtflykt
Förra året tog sig rekordmånga västafrikaner till Kanarieöarna, och många dog under överfärden. Men en grupp unga i Senegal har hittat på ett bättre sätt än patrullbåtar för att få de unga att avstå från den farliga båtfärden, en serietidning.

Den unga studenten Oussou ligger deprimerad och gråter hemma i sin säng, han lyckades ta sig till Spanien men blev strax tillbakaskickad hem till Senegal igen. Nu skäller hans vänner på honom och ryser när de hör honom berätta om liken som flöt förbi efter någon annan fullastad fiskebåt som inte lyckades nå det förlovade landet.
Med färgglada bilder och tydlig sensmoral ska serietidningen ”Det dödliga äventyret” avskräcka unga senegaleser från att företa den farliga resan över till Spanien, hoppas Mame Mbaye.
Arbetar ideellt
Mbaye arbetar ideellt för en organisation för unga som kämpar mot utvandringen.
– Överfarten är farlig och det är inte alls säkert att man hittar ett värdigt liv bara för att man åker till Europa, säger Mame Mbaye.
Han har själv två bröder som har åkt till Europa, en som blev tillbakaskickad men en som är kvar och har hittat jobb i Spanien. Och trots att Mame nu alltså engagerar sig för att de unga ska stanna i Senegal så är han inte arg på sina bröder, tvärtom.
– Jag förstår dem, vad ska unga här göra när man inte hittar något arbete och föräldrarna räknar med att man ska börja bidra, säger han.
Hoppas på matematikstudier
Men själv hoppas han att matematikstudierna på universitet ska ge honom ett jobb så han kan stanna, och hans organisation har stora planer.
– Att serietidningen om den olyckliga Ousso ska delas ut i alla skolor i Senegal, och sedan i resten av Afrika också. Drömmen om lyckan i Europa lever ju inte bara här, och det vill vi ändra på, vem ska annars stanna och bygga upp vår kontinent, säger Mame Mbaye.

Maria Sjöqvist

Tuggbuss Wallin

- Use the Batfish Robin!

Sv: "Serietidning ska hindra farlig Båtflykt"

Kommer ihåg något liknande projekt, med en bildtidning på spanska, riktad till mexikaner som försökte fly till USA.

Ethno-postmodernism in an Albert Speer pattern dominates.