1 Senaste redigerad av mikke schirén (2006-10-18 08:31:43)

Tråd: Bästa under 2006

Inspirerad av en tråd från TCJ:s forum som Martin Rebas postade på en annan plats, vilken är den bästa serieutgåvan under 2006? Utgivet i Sverige och utomlands? Tidningar och album. Givetvis är året inte slut, men man kan ju posta nytilkomna favoriter efter hand.

Eftersom jag inte tänker rösta på egna utgåvor... så tycker jag att det bästa svenska album som har kommit hitintills i år är Fabian Göranssons Gaskriget. Bästa svenska serietidning tycker jag Herman Hedning - främst på grund av de avsnitt av Bacon & Egg som publicerats.

Bästa utländska... La Perdida av Jessica Abel, L' Etrangleur av Jacques Tardi och Rendez-vous à Paris av Enki Bilal (av den franska utgivningen i år har jag mest läst saker av de gamla störarna... har en stor hög av "ungdomarna" att gå igenom också)

Sv: Bästa under 2006

Italienaren Manuele Fiors "Ikaros" utgivet av det norska serieförlaget Jippi förlag tycker jag är en riktig stjärnsmäll. En fullträff. Ett mycket vackert och välskrivet seriealbum som står sig bra jämfört med album från storheter som Craig Thompson och Frank B.

Sv: Bästa under 2006

http://www.kreepykat.com/
Bästa webserien!

I scream, you scream, we all scream for heroin!

4 Senaste redigerad av Ingemar Bengtsson (2006-10-18 21:50:57)

Sv: Bästa under 2006

De bästa seriealbumen jag har läst i år är:

FUN HOME av Alison Bechdel
Kanske årets bästa? Bechdel tecknar i vanliga fall "Dykes to watch out for", men den här serieromanen handlar om hennes familj och då i synnerhet hennes pappa som aldrig riktigt kom ut ur garderoben. Mycket bra manus och lysande teckningar utförda i tvåfärg.
http://www.dykestowatchoutfor.com/index.php

BUDDHA (åtta delar) av Osamu Tezuka
Ny billighetsutgåva från brittiska Harper Collins av denna klassiker. Samma översättning som amerikanska förlaget Vertical gav ut för ett par år sedan. Fritt bearbetad version med rejäla doser av både humor och allvar.
http://www.harpercollins.co.uk/promotio … cleid=7002

ABANDON THE OLD IN TOKYO av Yoshihiro Tatsumi
Mer serienoveller av gekiga-typ, alltid lika rörande och djupt mänskliga. En uppföljare till fjolårets THE PUSH MAN. Varje volym innehåller ett urval av skaparens bästa serier från ett specifikt år (Det började med 1969, årets bok innehåller serier från 1970 och så vidare).
http://www.drawnandquarterly.com/shopCa … 32e169aff2

KLEZMER av Joann Sfar
En mycket udda klezmerorkester med både judar och zigenare på vift i Ukraina. Det är svårt att tidsbestämma händelserna (1800-talet???), men vansinnigt underhållande är det i alla fall. Boken avslutas med skisser och långa kommentarer av Sfar själv, och denna del är minst lika underhållande som själva serien. First Second har gjort ett fynd med detta album, som dessutom kommer att följas av flera. Sfar själv rekommenderar att KLEZMER läses i par med en annan av hans serier, den snart Sverigeaktuella RABBINENS KATT (kommer från Egmont i början av 2007).
http://www.firstsecondbooks.net/sfar.html

GET A LIFE av Dupuy och Berberian
MAYBE LATER av Dupuy och Berberian
Den förstnämnda innehåller själva serierna om figuren Monsieur Jean, den senare upphovsmännens vedermödor under produktionen av desamma. Allt i serieform, och fascinerande rakt igenom.
http://www.drawnandquarterly.com/shopCa … 8b3dc4aa8f

Annars har det varit ett år med ovanligt mycket återtryck av klassiker. Allt från PEANUTS av Schulz, KRAZY KAT av Herriman, YOU CALL THIS ART?!!: A GREG IRONS RETROSPECTIVE redigerad av Patrick Rosenkranz (en ny mycket genomarbetad bok från mannen bakom undergroundseriehistorien REBEL VISIONS som kom 2004), ART OUT OF TIME: UNKNOWN COMICS VISIONARIES 1900-1969 redigerad av Dan Nadel (innehåller ett urval mycket märkliga serier) med flera.

Bland antologierna föredrar jag DRAWN & QUARTERLY SHOWCASE.

Sedan kom det väl en del svenskt också, men det tar jag vid ett senare tillfälle.

Sv: Bästa under 2006

Apropå Manuele Fiors norska album IKAROS, som Nickan rekommenderar ovan, så har jag sju ex kvar i lager av den efter bokmässan. Är ni intresserade av att köpa den, så hör av er till mig. Den går också att köpa direkt från Jippi forlag, som har mer information om boken på sin webbplats: http://www.jippicomics.com

6 Senaste redigerad av Tinet (2006-10-19 23:50:14)

Sv: Bästa under 2006

Nickan skrev:

Italienaren Manuele Fiors "Ikaros" utgivet av det norska serieförlaget Jippi förlag tycker jag är en riktig stjärnsmäll. En fullträff. Ett mycket vackert och välskrivet seriealbum som står sig bra jämfört med album från storheter som Craig Thompson och Frank B.

Jahh, den är fantastiskt välgjord teckningsmässigt och berättartekniskt, men innehållsmässigt störde jag mig otroligt mycket på den ... Den handlar om en tjej som inte har något eget liv alls, utan bara tar hand om sin arkitektpojkvän hela tiden, som håller på att bli galen på ett lite töntigt sätt.
Liksom framgår av tillägnan i boken har det f.ö. vissa självbiografiska element - Manuele Fior är arkitekt, och hans ex-flickvän har liksom tjejen i serien ett stort födelsemärke i ansiktet.

(Min design på bokrygg och bakomslag för den tyska utgåvan av boken var förresten ännu snyggare än Jippis ... big_smile)


De bästa utgåvorna i år, i min mening, är allt som hittills har kommit ut och kommer att komma ut under de närmaste månaderna av den italienske serietecknaren Gipi. Han har en berättarteknik och en akvarellteknik som får mig att tappa andan, och hans historier är bland de mest meningsfulla som jag har läst på länge.

På italienska i år (Coconino Press):
- "Hanno ritrovato la macchina" - om två män som en gång för länge sedan begick ett brott tillsammans och trodde att de hade sopat igen alla spår efter sig.
- Kanske "S.", en berättelse om Gipis nu döda pappa, kommer ut nu i slutet av året - han tecknade iallafall färdigt den i slutet av september.

På franska (Vertige Graphic):
- "Ils ont retrouvé la voiture"

På tyska (avant-verlag):
- "Aufzeichnungen für eine Kriegsgeschichte" - i en nära framtid har krig brutit ut i Italien, och tre unga pojkar håller sig med nöd och näppe över vatten genom småkriminella aktiviteter. De blir värvade av större gangsters, och medan de hamnar allt djupare i kriminaliteten börjar också deras vänskap knaka i fogarna.
Kommande:
- "Sie haben das Auto gefunden"
- "5 Songs" (ital. "Questa è la stanza", fr. "Le Local") - handlar om ett gäng ungdomar som har ett rockband tillsammans. Mer lättsam än de flesta andra av Gipis böcker, och väldigt fin.

Min bok: http://eva-serien.blogspot.com/
Andra grejer av mig: http://www.kommiekomiks.com/
(Men jag är inte kommunist ...)

Sv: Bästa under 2006

Till de som inte råkar ha pluggat olika europeiska språk två terminer vardera på komvux så vill jag flika in att ""Hanno ritrovato la macchina", "Ils ont retrouvé la voiture" och "Sie haben das Auto gefunden" alltså är samma berättelse, med den titeln rakt översatt "De har återfunnit bilen", ifall någon inte förstod det...

F.ö. märker jag vilken dålig koll jag har på nya serier som kommer ut, och kan egentligen inte nämna något själv...

Ethno-postmodernism in an Albert Speer pattern dominates.

Sv: Bästa under 2006

Fantagraphics ger ju ut Ignatz-serien, som produceras av italienska Coconino Press, på engelska. Där finns det hittills två delar av Gipis serie WISH YOU WERE HERE. Jag har inte läst just den, men det jag har fått fingrarna på av de övriga skaparna har varit suveränt i presentationen och rätt intressant att läsa också. Men jag tycker inte om att serierna släpps som lyxtidningar, jag hade föredragit albumutgivning direkt (kommer senare på de titlar som omfattar mer än ett nummer, fast det lär finnas vissa försäljningskrav kan jag tänka mig).
Läs mer om den engelska Ignatz-serien här: http://www.fantagraphics.com/ignatz/ignatz.html

Och ja, IKAROS av Manuele Fior är också den producerad av Coconino Press. De har inte utan orsak rykte om sig att förpacka alla sina album på ett mycket inbjudande sätt.

Sv: Bästa under 2006

WISH YOU WERE HERE handlar om tydligen om att de letar efter en bil, så det är uppenbarligen samma serie som Tinet skriver om ovan. Mina lokala butik är dålig på att plocka in de Ignatz-tidningar som jag inte beställer i förväg, men omslagen är verkligen tilltalande. Kanske chansar jag på Gipi i alla fall.

Sv: Bästa under 2006

Det kanske är nu vi ska avslöja att Gipis "Due funghi" kommer på svenska i den första antologi-Galagon? Som för övrigt släpps på Street Ord & Text den 17-19 november?

Annars så nöjer jag mig med att säga att jag älskar Mome. Och att de allra bästa serierna under året gjorts av David Heatley.

Sv: Bästa under 2006

omringaren skrev:

Det kanske är nu vi ska avslöja att Gipis "Due funghi" kommer på svenska i den första antologi-Galagon?

Bra. Nu gör du mig extra glad.

Sv: Bästa under 2006

Då avvaktar jag nya Galago innan jag slår till. Såg att Gipi kommer med en bok med namnet "Garage Band" på First Second, men inte förrän i maj 2007:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx … 63&s=1

Jag har läst de två första MOME, men jag gillar de längre avsnitten i DRAWN & QUARTERLY SHOWCASE bättre. Köpte KRAMERS ERGOT 6 igår, men den brukar vara häftigare som objekt än ren läsning.

Sv: Bästa under 2006

Ingemar Bengtsson skrev:

Då avvaktar jag nya Galago innan jag slår till. Såg att Gipi kommer med en bok med namnet "Garage Band" på First Second, men inte förrän i maj 2007:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx … 63&s=1

Ah, det är "Questo è la stanza"/"Le local"/"5 Songs" i min lista ovan. En mycket trevlig serie.

Jag har som man ser ingen större koll på den engelskspråkiga utgivningen. De amerikanska utgåvorna känns kanske lite som att gå en alltför lång omväg om man har gått humanistisk linje i gymnasiet (ingen komvux för min del smile ) ...

Jag ser fram emot Galago-antologin. Till dess kan man smygkika på "I due funghi" på italienska här:
http://www.bacidallaprovincia.com/2005/ … unghi.html

Min bok: http://eva-serien.blogspot.com/
Andra grejer av mig: http://www.kommiekomiks.com/
(Men jag är inte kommunist ...)

Sv: Bästa under 2006

Jag håller med Ingemar Bengtsson. "Fun Home" av Alison Bechdel är årets bästa serieroman.

15 Senaste redigerad av mikke schirén (2006-11-17 08:02:35)

Sv: Bästa under 2006

Har nu läst den engelska utgåvan av Joann Sfars Klezmer, den listar jag defintivt bland årets bästa - jag har stavat mig igenom den på franska tidigare, men det gav inte riktigt samma läsupplevelse...
Som tillägg till Ingemars text om Klezmer ovan - den utspelas sig i början av 1900-talet.

Sv: Bästa under 2006

Nina Hemmingsson - Jag är din flickvän nu. Den kom väl i år?

Jag måste även nämna Åsa Grennvalls Cynisk Romantiker. Grennvall sitter stadigt.

Sv: Bästa under 2006

Med lite flummiga tillägg:

Årets svenska seriealbum: Cynisk Romantiker av Åsa Grennvall
Bästa mangan jag läst 2006: Jag läste som vanligt om Kiseiju/Parasyte, så den står fortfarande högst.
Årets evangemang: Nog var det übercharmigt att bli igenkänd och höra glada skrik över det på UppCon, men inget, INGET, slår Small Press Expo. Det var riktigt glada dagar och jag längtar som tusan till nästa ^_^
Årets bästa svensköversätta mangasatsning: Emma & Kare first love, mer shoujo åt folket!
Årets förlag: Vänta! Mikke Schirén har ju inte alls dragit! Då kan jag inte skriva det ändå hmm Aja, jag antar att de flesta redan gissat rätt när de kommer fram till den här meningens slut.
Årets bildmanus: Jag får nördorgasmer när jag läser Ed-Majster av Alan K.
Årets fanzin: Otaku av Sara Berntsson. Klockren studie av manganördism som fungerar både som igenkänningsfaktor för nördarna och även inblick för utomstående.

I övrigt anser jag att allt arbete mot ett enat seriesverige bör förstöras.
Segerkrönt i förväg - jag bloggar och serieklottrar om saker jag ser/läser, och annat smått och gott från mitt fantastiska liv.