Tråd: John Blund - Der DDR Sandman

Det gick en intressant norsk dokumentär på SVT där den lille skäggprydde tomten sattes in i ett Öst-tyskt perspektiv. Ganska småroligt.

Det bästa var när JB fick sluta flyga runt i rymden eftrsom det fick Sovjets rymdprogram att blekna.

Enda minus var väl att Lennart Swahn inte hade några kommentarer.

Sv: John Blund - Der DDR Sandman

Den gick i vintras på någon kanal också.
Han må ha varit en del i en kommunistisk propagandaapparat, men han verkar ju ändå ha varit en ljuspunkt för östtyskarna. Jag tyckte att det var rätt betecknande att de var angelägna att äntligen få bli av med muren och Trabanterna och allt gammalt DDR-bråte när Tyskland enades... men protesterade högljutt när Sandmann riskerade nedläggning.

Sv: John Blund - Der DDR Sandman

I Sverige var han ju ingen propagandafigur. De värsta avsnitten (DDRs jubileum etc.) sändes ju inte här, och när han hjälper till att t.ex. bygga hus, så såg ju barnen i DDR det i sammanhanget av det aktuella byggprogrammet som det säkert talades om överallt i de statliga media. I SVerige blev det utan den kontexten bara ett bygge, vilket siom helst. Samma sak med rymdresorna - det som varit socialismens framsteg blev här bara spännande rymdresor. Ett bra exempel faktiskt på sammanhangets betydelse för tolkningen. Det fanns betyligt tydligare propaganda i en del svenskproducerade program.

Ola Hammarlund
http://www.olahammarlund.se/
"Homo sum: humani nil a me alienum puto."
Terentius

4 Senaste redigerad av Ola Hellsten (2006-07-30 08:05:00)

Sv: John Blund - Der DDR Sandman

Jag var på Jon Blund-museet utanför Berlin för några år sedan. Kändes som en lågbudgetvariant av Disneyland. Den kommunistiska propagandabiten förbigicks med tystnad, i alla fall då.

Ola Hammarlund skrev:

Det fanns betyligt tydligare propaganda i en del svenskproducerade program.

"Broster Broster." "Tjejligan". För att inte tala om CH Hermanssons gästspel i "Lillstrumpa". Hehe, inte undra på att jag blivit som jag blivit.


/ola

Sv: John Blund - Der DDR Sandman

Jag tyckte att dokumentären var lite sex och hon som pratade var sjukt tråkig. Men den hade sina poänger, som det där med rymdresan. Särskillt kul var det där storyproblemet kosmonauterna ställde till med när de gifte bort John Blund.

Mina åsikter här speglar Svenska Kyrkans åsikter som jag är medlem i sedan födsel.

Sv: John Blund - Der DDR Sandman

Mikael Sol skrev:

Jag tyckte att dokumentären var lite sex ....

Vaddå, är det för lite sex  i dokumentärer nu för tiden?? smile


Jag tycker nog att man gick en bra balansgång mellan ironi och historieskrivning. Jag gillade den tråkiga rösten. Lite public service. 55 min och inte 22 min långt.

Sen är det ju så att det aldrig var frågan om några subliminala Honecker-budskap som såldes ut till Tv-marknaden, dom rensades nog ut. Även vissa DDR-miljöer kan man ju visa utan att det blir propaganda. En barn-musikkår i uniform som ses i Sverige blir ju inte mer än ja en musikkår. I Norge ses den som Skolecorps och inte som Pionjärer etc.

God konst. Även om den var gjord i  en propaganda-kontext så är det ju ändå ett barnprogram som ska underhålla. Och få ungjävlarna att gå och lägga sig.

Sv: John Blund - Der DDR Sandman

Jag kikade runt lite och hittade ett faktahål - dokumentären säger att den västtyska Sandmann försvann efter två år, och att väst senare ville köpa en licens på "unser Sandmann" men inte fick det.
Tydligen skapade de en ny i alla fall; han syns t.ex på den här sidan om man scrollar ner till "das alte West-Sandmännchen" under notbladet. Enligt Wikipedia fanns han kvar i rutan ända tills Tyskland enades.

Strax under det finns fö ett par bilder på den ursprunglige väst-Sandmann från '59. Han må ha insomnat efter två säsonger, men tydligen gick det att köpa merchandise med honom.

Sv: John Blund - Der DDR Sandman

Oups...
Jag menade "seg" och inte "sex". Iofs är det samma sak ibland.

Mina åsikter här speglar Svenska Kyrkans åsikter som jag är medlem i sedan födsel.

Sv: John Blund - Der DDR Sandman

Jag gillar den, det var nog tredje gången jag såg den nu...

Tuggbuss Wallin

- Use the Batfish Robin!